Читај ми

УВОЂЕЊЕ НОВИХ МЕРА У ЦИЉУ ЕФИКАСНИЈЕ БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА У ШКОЛАМА

У Скупштини Града Новог Сада данас је одржана трећа седница Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама на територији Града Новог Сада. Том приликом, чланови Координационог тела говорили су о новој могућности пријаве насиља путем СОС броја телефона или путем мејла. Наиме, подржавајући националну платформу за превенцију насиља „Чувам те“ Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама на територији Града Новог Сада оформило је радну групу која ће од четвртка, 30. децембра, обрађивати пријаве упућене путем телефона, на број: 064 844 88 00 или путем мејла на адресу: koordinaciono.nasilje@novisad.rs.

Обраћајући се новинарима председница Координационог тела и чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић истакла је да Нови Сад интензивно ради на спречавању насиља и да у том смислу уводи нове мере.

- Од сутра ученици, њихови родитељи, као и запослени у школама, имају могућности да пријаве насиље путем новоотворене линије СОС телефона, или путем мејла. На тај начин желимо да у специфичним условима изазваним епидемиолошком ситуацијом, поспешимо комуникацију и ја позивам све оне који имају информацију о насиљу, или сумњу на насиље које се догодило у основним и средњим школама са територије Града да то учине. Пријаве ће обрађивати чланови Радне групе коју чине представници свих релевантних институција, установа и организација које могу много да допринесу у борби против насиља у школама који су добро упућени у процедуре које у таквим случајевима треба да се предузму - изјавила је Дина Вучинић и додала - Ово је само једна од конкретних мера које Координационо тело спроводи у циљу превенције насиља у школама. На претходној седници оформили смо Градски ученички парламент, а намеравамо да додатно обучимо и у наш рад укључимо и представнике педагошко-психолошких служби основних и средњих школа како би заједно постизали боље резултате.

На Дневном реду седнице разматрано је и одржавање обуке за запослене у педагошко-психолошким службама, као и за чланове тима за превенцију насиља у школама, Осим тога, представљени су извештаји основних и средњих школа о стању безбедности, случајевима насиља и злостављања деце, за период од септембра до децембра 2021. године, а усвојен је Извештај о обиласку школа са територије Града, као и наставак активности за наредну годину.

Нови Сад, 29. децембар 2021. године