Читај ми

УРУЧЕНА РЕШЕЊА МЛАДИМ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић присуствовали су свечаном уручењу решења младим пољопривредницима у Конгресном центру на Новосадском сајму.

- Желим да честитам свима који су добили средства на овом конкурсу, али и министру Недимовићу на идеји и иницијативи подршке пољопривреди и пољопривредницима у Србији. Посебна вредност је што је акценат стављен на младе пољопривреднике до 40 година, и борба за наш аграр и очување популације становништва на селима је свакако још један конкретан вид подршке. Готово 700 пољопривредника ће добити средства и ово озбиљан подстицај из буџета Републике Србије. Надам се да ће рад у том правцу бити настављен и са нивоа Републике и Покрајине, а ове године је пружена права подршка пољопривреди и направљен је снажан искорак напред – рекао је Милош Вучевић.

Том приликом министар Недимовић се обратио присутнима и пољопривредницима који су учествовали на Конкурсу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за подршку младим пољопривредницима који је као Национална мера први пут расписан ове године.

- Закључно са данашњим даном одобрено је 667 решења за младе пољопривреднике до 40 година старости и исплаћено је око 460 милиона динара. Сви који су испунили услове на Конкурсу добили су средства на своје рачуне у складу са пројектом који им је одобрен. Цифре се разликују, јер су им и захтеви били различити. Највише средстава било је усмерено ка воћарству и повртарству, а било је доста и сточарства. Оно што ме радује је чињеница да су конкурисали пољопривредници из свих крајева Србије – рекао је министар Недимовић и додао да ће у следећој години ресорно министарство задржати све оне мере које су биле и у 2017. години, као и то да ће се највише средстава усмерити на то да наша прерађивачка индустрија постане што боља и квалитетнија.
  
Најчешће тражене инвестиције за које су млади пољопривредници конкурисали су квалитетна приплодна грла, расни бикови, шиљежице, као и назимице. Кад је реч  о механизацији, велико интересовање је било за атомизер, тракторске прскалице, прикључни расипач минералног ђубрива, плугове и вучене тањираче, сетвоспремаче, цистерне за дистрибуцију течног стајњака, опрему за мужу, као и конструкције за пластенике и опрему за наводњавање „кап по кап“.

Нови Сад, 29. децембар 2017. године