Читај ми

УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА И ПЛАКЕТЕ ЗА НАЈХУМАНИЈУ СРЕДИНУ ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ

Поводом 14. јуна Светског дана добровољних давалаца крви у Градској кући одржан је свечани пријем, а том приликом градоначелник Игор Павличић уручио је даваоцима признања Црвеног крста Србије за остварени јубиларни број давања крви. Ове године признања за 100, 75 и 50 пута дату крв примило је 79 Новосађана, а додељено је и 25 плакета за ''Најхуманију средину'' колективима установа и предузећа.


- Светски дан добровољних давалаца крви традиционално је повод да се окупимо у Градској кући и наградимо оне најзаслужније. Нови Сад предњачи у добровољном давалаштву крви, и прошле године преко 6 посто становника нашег града поклонило је крв. Верујем да се у животу добро добрим враћа и због тога ове људе који доприносе спашавању људских живота треба друштвено наградити и указати им част – истакао је градоначелник Павличић.

Град Нови Сад четрнаести пут је прималац плакете на нивоу општина, односно градова, јер је у 2011. години 6,06% укупног броја становника нашег Града поклонило крв.

Почетком двадесетог века Карл Ландштајнер је открио крвне групе. Допринос који је тиме учињен медицини био је немерљив и 1930. године Карл Ландштајнер за своје откриће добија Нобелову награду. Да би то откриће било сачувано од заборава за генерације које долазе, Светска здравствена организација је након једног века, определила датум рођења Карла Ландштајнера 14. јун за Светски дан давалаца крви почев од 2004. године.

Светски дан добровољних давалаца крви је манифестација која је координирана заједничким снагама Светске здравствене организације, Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Међународне организације друштва трансфузиолога и Федерације удружења давалаца крви. Сваке године ови партнери се удружују у међународном догађају који обезбеђује фокус на глобалну медијску кампању ради подизања јавне свести за потребом и важношћу сигурне и благовремене снабдевености крвљу.

 

Нови Сад, 14. јун 2012. године