Читај ми

„УНАПРЕЂЕЊЕ МЕЂУНАРОДНЕ ДУНАВСКЕ БИЦИКЛИСТИЧКЕ РУТЕ“

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић поздравиo je учеснике манифестације „CIKLOEVENT“ која се одржава, 9. маја на Дан Европе, у оквиру пројекта „Унапређење међународне дунавске бициклистичке руте“. Пројекат финансира Европска унија, а организатори манифестације су Општина Бачка Паланка и Вуковарско-сријемска жупанија, у партнерству са Градом Новим Садом и општинама Бач и Бачки Петровац. Бициклистичка вожња кренула је из Новог Сада, Бача и Бачког Петровца, а финиш вожње је предвиђен у Бачкој Паланци, у близини граничног прелаза, где су се окупили сви учесници, као и они из Републике Хрватске који су кренули из Осијека.

- Идеја нам је да наше општине и регије повежемо бициклистичком стазом уз Дунав до Бачке Паланке, односно Илока. Значај овог пројекта исказује се и у чињеници да је бициклизам у експанзији и бројни туристи долазе у наш град бициклима. Увели смо градски бицикл у Нови Сад, уредили кеј и обезбедили различите спортско рекреативне сдржаје, у жељи да мотивишемо људе да се врате природи и здравом животу. Наставићемо да се боримо за нормалан систем вредности како би нам деца одрастала у добрим условима – истакао је градоначелник Игор Павличић.

Град Нови Сад, преко Канцеларије за локални економски развој и Градске управе за привреду, остварује прекограничну сарадњу кроз учешће на реализацији пројекта "Унапређење међународне дунавске бициклистичке руте - Cycling Danube". Водећи партнер у Републици Хрватској је Вуковарско-Сријемска жупанија, док су општини Бачкој Паланци, поред Града Новог Сада, партнери и општине Бач и Бачки Петровац. Циљ пројекта је јачање рекреативног циклотуризама у прекограничној регији.

Укупна вредност пројекта је 348.489,25 евра, а суштина пројекта односи се на израду студије изводљивости изградње бициклистичке стазе од Новог Сада до Илока. Поменуту студију урадио је Факултет техничких наука у Новом Саду. На основу студије, као основе Град Нови Сад је већ отпочео са активностима везаним за пројектовање и извођење радова на изградњи бициклистичких стаза на том потезу, како би учествовао на новим расписаним конкурсима за доделу бесповратних средстава од стране делегације ЕУ.


Нови Сад, 9. мај 2012. године