Читај ми

УЧЕСНИЦИ ФЕСТИВАЛА "ИНФАНТ" КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић примио је у Свечаној сали Градске куће учеснике Међународног фестивала алтернaтивног и новог театра "Инфант", као и представнике тог фестивала из Културног центра Новог Сада. Због своје концепције, повезаности са другим фестивалима, позоришним асоцијацијама и мрежама, квалитетних представа, као и због добре посећености и атмосфере, "Инфант" је заузео значајно место на позоришној мапи Европе.

- Фестивал "Инфант" се организује 39. пут за редом и мени је задовољство што у име Града Новог Сада могу традиционално да поздравим његове организаторе и учеснике из целог света. Нови Сад је место одржавање завидног броја културних манифестација и са разлогом носи епитет - град фестивала - изјавио је градоначелник Игор Павличић и додао да се нада се да су учесници, поред наступа на фестивалу имали прилику и да виде наш град и се увере да је Нови Сад град који заслужује да буде Европска престоница културе 2020. године, као и то да је „Инфант“ сигурно једна од степеница на том путу.

Директор Културног центра Ласло Блашковић рекаo је обраћајући се у име организатора да Нови Сад мири традицију и индивидуални таленат као град са најважнијим националним институцијама културе, али и да је истовремено, он град авангарде, алтернативе и поп-арта што показује и неговањем алтернативних позоришних формација попут „Инфанта“. На свечаном пријему код градоначелника, уметница из Француске Сесил Лоаје, која по други пут борави у Новом Саду, похвалила је атмосферу на фестивалу, као и селекцију истичући да представе указују на различитост и присуство како већ афирмисаних, али и оних мање познатих аутора, препуштајући тако публици да одабере оно што јој се свиђа. Овогодишњи „Инфант“ у оквиру ког су ове године учествале трупе из Мађарске, Бугарске, Белгије, Француске, Србије, Америке, Русије и Словеније одржава се по 39. пут у периоду од 25. јуна до данас, 3. јула.

Нови Сад, 3. јул 2012. године