Читај ми

УЧЕСНИЦИ „РТС КАМПА ФУТОГ 2017“ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић примио је учеснике „РТС кампа Футог 2017“. У протеклој деценији, сваке године Радио Телевизија Србије са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Спортским савезом Србије организује камп за децу из дијаспоре.  Ове године домаћин учесницима је Пољопривредна школа са домом ученика у Футогу, а камп ће трајати до 1. јула и имаће богат садржај за стотинак деце из дијаспоре узраста од 7 до 17 година. Тај Камп се организује тако да кроз различите едукативне радионице деца употпуњују своја  знања из области језика, културе, националне историје и географије, а учествоваће и у различитим спортским активностима.

- Новом Саду је учињена изузетна част од стране организатора да буде град-домаћин овакве једне вишедневне манифестације у којој деца из дијаспоре упознају своју домовину. Наравно, захваљујемо се и Пољопривредној школи која је обезбедила смештај и помогла у организовању њихових радионица. Нови Сад заиста постаје центар европских збивања и град који почиње да предводи регион у многим сферама. Када се на то дода чињеница да смо поносни носиоци две престижене титуле, а то су Европска престоница културе за 2021. годину и Омладинска престоница Европе за 2019. годину, природно је да се овакo лепи догађаји  одвијају у Новом Саду. Малишанима смо пожелели много лепог дружења, да обилазећи Нови Сад и Војводину стекну што бољу представу о својој традицији, коренима и култури, а да све те импресије пренесу својим породицама и пријатељима у дијаспори и да нас поново посете - рекао је Срђан Кружевић.

У име оних који су подржали и организовали тај Камп, присутнима су се обратили и  саветница министра просвете, науке и технолошког развоја Гордана Степић и оснивач и руководилац кроса РТС-а Стеван Ковачевић који су истакли да је то Министарство покровитељ Кампа, али и целог Кроса РТС-а чији је Камп саставни део.

- У камповима за децу из дијаспоре у којима бораве и деца из Србије ради дружења и зближавања различитих искустава и култура, базичне активности су везане за спорт.  Временом се концепт Кампа развијао, па смо додали друге активности које доприносе дечијем развоју креативности, финансијске писмености, неговању српског језика итд – изјавила је  Гордана Степић и нагласила да је циљ упознавање преко стотину деце из иностранства са културом и традицијом Србије.

Директор Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу Душан Гагић истакао је да је веома задовољан што је Школи указано поверење да буде домаћин и да ће после пријема у Градској кући деца у шетњи обилазити језгро града, а затим и Петроварадинску тврђаву. 

Нови Сад, 26. јун 2017. године