Читај ми

У НОВОМ САДУ УСПЕШНО СПРОВЕДЕН ПРВИ ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПОДРШКУ НАБАВКЕ БИЦИКАЛА

Чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић присуствовала је промоцији успешно спроведеног првог Јавног позива за подршку набавке бицикала за 2021. годину у оквиру којег ће бити додељено око 700 бицикала.

- Нови Сад је први град у Србији који је издвојио средства за пружање новчане подршке грађанима за куповину бицикала. Хвала свим привредним субјектима и комапанијама који су подржали ову акцију, а посебно Удружењу „Новосадска бициклистичка иницијатива“ на идеји и реализацији, као и свим волонтерима који су учествовали у раду. Интересовање Новосађана за јавни позив за подршку набавке бицикала је огроман, што јасно говори о популарности ове врсте превоза и рекреације, као и о важности незагађења животне средине кориштењем алтернативних видова градског саобраћаја. Захваљујући огромном интересовању Град Нови Сад је ребалансом Буџета определио још 10 милиона динара за други круг субвенција за куповину бицикала. Конкурс је расписан и току је одабир партнера који ће реализовати други јавни конкурс, а реализација је планирана до септембра- рекла је Мира Раденовић.

Промоцији су присуствовали представници „Новосадске бициклистичке иницијативе“, Удружења Центар за омладински и друштвени развој „RES POLIS“ и представници компаније „Mercator S“ који су спонзорисали доделу бенефит-картица и ваучера за куповину за све грађане који су остварили подршку за набавку бицикала у оквиру Јавног позива.

Председник удружења „Новосадска бициклистичка иницијатива“ Марко Трифковић је истакао да су резултати рада на овој акцији послужили као модел и за друге градове у Србији, попут Београда и Ниша, и изразио наду да ће и остале локалне самоуправе прихватити овај модел субвенције грађанима.

- Наше удружење је у протеклих десет година радило на популаризацији бициклизма као свакодневног начина живота, и као алтернативног вида превоза. Tакође смо се бавили унапређењем бициклистичке инфраструктуре. Нови Сад данас броји преко 40 000 бициклиста и ова бројка је одличан пример за охрабрење онима који још нису бициклисти да то што пре постану- рекао је Марко Трифковић.

Нови Сад, 23. јул 2021. годиne