Читај ми

У НОВОМ САДУ ПОЛАГАЊЕM ВЕНАЦА ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно je са представницима Војске Републике Србије, представницима Градског одбора СУБНОР-а и Организације Резервних војних старешина Града Новог Сада, положиo венце на Спомен гробљу у знак сећања на пaле бoрце Нaрoднooслoбoдилaчкoг рaтa 1941-1945. гoдинe, а поводом обележавања 9. маја – Дана победе над фашизмом.

- Свим грађанима наше државе честитам 9. мај - Дан победе над фашизмом и нацизмом, дан победе живота над смрти. Желим да, врло јасно и недвосмислено, нагласим да смо поносни на то што су наши славни преци увек били на страни правде, истине и љубави. Народ коме припадамо је увек бирао исправну страну и за то је плаћао веома скупу цену. У складу са тим, ми смо дужни да разумемо и поштујемо њихову жртву, истовремeно чувајући нашу историју и традицију, али и да разумемо околности које нас окружују, како бисмо могли да препознамо оно што ће се дешавати у будућем времену. Тадашња Југославија је заузела веома важно место у борби против фашизма и нацизма, а српски народ је платио страховиту цену. Не треба да заборавимо да су постојале савезничке армије, пре свега Црвена армија и да прећутимо ту чињеницу зато што се стидимо тога, посматрано у контексту украјинске кризе, како се некоме не бисмо замерили. Слобода је у ове крајеве и нашу Србију стигла управо захваљаујући припадницима Црвене армије и то је историјска чињеница и истина, као што су и остале савезничке војске помагале у борби за слободу. Клањамо се сенима оних који су, на олтар отаџбине, положили своје животе и због којих смо ми данас слободни. У Новом Саду ће данас бити живописно, уз пригодно обележавање, како Дана победе, тако и Дана Европе и мислим да ћемо тиме показати да Нови Сад има такву ширину да може да буде и Српска Атина и Европска престоница културе и младих, да можемо да обележимо и 9. мај 1945. године и оно што се дефинише кроз резолуцију Евроспке Уније као Дан Европе - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Председник СУБНОР-а Града Новог Сада Милован Вујић је подсетио на значај 9. маја, као празник страдања наших бораца, када је Европа изгубила око 50 милиона војника, док је тадашња Југославија остала без милион и 700 000 бораца.

- Због датих живота за одбрану Југославије, ми потомци и припадници СУБНОР-а  обележавамо овај значајан датум. Важно је очувати мир и стабилност, а трудићемо се да и даље негујемо и поштујемо традицију, преносећи младим генерацијама поуке како се никада више не би догодило такво зло, као у Другом светском рату – рекао је Вујић.

Нови Сад, 9. мај 2022. године