Читај ми

У НОВОМ САДУ ОТВОРЕНА ПРВА ИКТ КЛАСТЕР АКАДЕМИЈА

Прва ИКТ кластер академија свечано је отворена у згради Пословног инкубатора у Новом Саду. Полазници Академије информационо-комуникационих технологија (ИКТ) ће кроз обуку, специјализоване курсеве и практичан рад, стицати знања и вештине које ће им омогућити да лакше дођу до посла. По завршеној шестомесечној обуци, полазници ће стажирати у фирмама - чланицама Војвођанског ИКТ кластера. Компаније Prokomsoft, ComData, Execom, Intens, Vega IT sourcing, RT-RK, M&I systems, Prozone, Tajfun Hil i TIAC омогућиће младима да кроз рад са менторима стекну нова искуства и стечена знања примене у пракси.

- Надамо се да ће Акдемија бити подједнако успешан подухват као и Пословни инкубатор који је од настанка до данас израстао у предузетнички екосистем у којем су реализоване бројне иновоативне идеје, а млади стручњаци су, уз подршку, покретали сопствени бизнис. Јако је важно што је Пословни инкубатор постао самоодржив у изузетно тешким и сложеним економским приликама. На оваквим примерима види се добра веза локалне заједнице, Универзитета и међународних институција, у овом случају USAID-а, која као синергично деловање даје добре резултате – истакла је шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада Маријана Дукић Мијатовић и пожелела много успеха полазницима Академије.

- У условима велике незапослености веома је важно да предузећа која траже нове запослене могу лако да пронађу оне са одговарајућим квалификацијама - рекла је директорка Канцеларије за економски развој USAID-а Сузан Кутор и додала да USAID подстиче сарадњу научно-образовне и пословне заједнице како би стимулисао трансфер знања и примену иновација у пословању.

Према речима директора Војвођанског ИКТ кластера Милана Шолаје недостатак ИТ кадрова глобални је проблем.

- Наш одговор на овај изазов је Академија чији су наставни план и програм прилагођени потребама ИТ компанија. Знамо које профиле стручњака компаније траже и знамо како да, за кратко време, послодавцима обезбедимо квалитетне и компетентне сараднике - изјавио је Милан Шолаја.

Предвиђено је да се прва генерација од 40 полазника Академије, у периоду од априла до октобра 2014. године, оспособи за успешан рад на пословима за којима тренутно постоји највећа тражња у Војводини: администратор база података, веб девелопер, девелопер за мобилне апликације и фронт-енд девелопер. Пројекат ИКТ кластер академије, уз финансијску помоћ USAID-а, спроводи Војвођански ИКТ кластер.

Нови Сад, 28. март 2014. године