Читај ми

У НОВОМ САДУ ОТКРИВЕН СПОМЕНИК МИХАЈЛУ ПУПИНУ

Споменик великом научнику и проналазачу Михајлу Пупину у Новом Саду открили су Градоначелник Новог Сада Игор Павличић, председник Скупштине Града Новог Сада Александар Јовановић и вајар Сава Халугин који је израдио споменик, a тим поводом уприличен је пригодан културно уметнички програм.

- Поред две школе и булевара, који носе име Михајла Пупина, Нови Сад се и на овај начин одужује једном од највећих Срба у историји, који је много тога урадио за свој народ и заштиту наших националних интереса. Он представља пример како радећи на себи можемо да оставаримо врхунске резултате, дакле непрекидним образовањем, великим залагањем за своје циљеве, учењем језика, преданошћу и истрајношћу – истакао је градоначелник Павличић. Председник Скупштине Града Александар Јовановић нагласио је да је Нови Сад одувек желео да се одужи великанима који су оставили трага у развоју друштва, а да је један од њих био и Михајло Пупин, чији су проналасци утицали на цело човечанство.

У свечаном програму учествовали су хор и чланови рецитаторске секције ОШ „Михајло Пупин“ из Ветерника, као и хор Средње електротехничке школе ''Михајло Пупин'', а присутнима се обратио и председник Одбора за спровођење одлуке о подизању споменика Михајлу Пупину у Новом Саду Ласло Силађи.

Михајло Пупин био је научник, проналазач, предавач, носиоц бројних светских научних и других награда, признања и одликовања, члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор 18 универзитета, почасни конзул Србије у САД и један од оснивача и дугогодишњи председник Српског народног савеза у Америци. По њему је назван чак и један мањи кратер на Месецу, а његови радови и проналасци у области телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, као и рендгенологије и електротехнике означили су велику прекретницу у развоју савременог света. Свечаном откривању његовог споменика присуствовали су представници Владе и Скупштине Војводине, Града Новог Сада, чланови Скупштинског Савета за културу и градских институција за културу.

Нови Сад, 9. новембар 2011. године