Читај ми

У НОВОМ САДУ ОБЕЛЕЖЕНО 25 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА БИТКЕ НА КАРАУЛИ КОШАРЕ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је обележавању 25 година од почетка битке на караули Кошаре у организацији Удружења ветерана 53. граничног батаљона у Дому пензионера у Каћу, а том приликом освештана је просторија која је дата на коришћење Удружењу.

- Када се каже Кошаре, прве мисли су снага, вера и борба оних који су страдали на бранику отаџбине. Они су били живи зид, непробојна брана набујалој сили зла која је претила да сруши све српско пред собом. Они су бранили Србију, не марећи за свој живот, очију упртих у виши циљ. Агресору није пошло за руком да дође до победе, а Србија је успела да се одбрани. А кога су они то бранили, не марећи за себе – па своје породице, своју децу, родну груду, част својих предака. Укупно 108 јуначких громада ушло је у историју на својој последњој стражи. Сачувало је Србију. Најмање што можемо да урадимо јесте да се сећамо њихових подвига и да никада не дозволимо да неко ниподаштава ни педаљ наше земље. Јер она је нама света!- рекао је градоначелник и нагласио да како и држава Србија, тако и Град Нови Сад воде рачуна о преживелим борцима, али и о чувању сећања на погинуле.

Присутнима су се поред градоначелника обратили потпуковник у пензији Драгутин Димчевски, пуковник у пензији Душко Шљиванчанин, као и један од организатора потпоручник у пензији Петар Мишић који је истакао да je захваљујући Граду Новом Саду, Удружење ветерана 53. граничног батаљона добило своју кућу у Дому пензионера у Каћу. 

- Просторије Удружења ће бити спомен-соба са фотографијама наших сабораца и са аутентичним документима из периода 1998-1999. године. Данас, као и осталих дана у години ми се сећамо наших сабораца који су дали животе да бисмо ми живели у слободи и миру. Пошто кажу да се умире два пута, први пут када се изгуби живот, а други пут када вас забораве, ми који смо живи смо ту да не дозволимо да хероји са Кошара умру други пут  - рекао је Мишић.

Нови Сад, 11. април 2024. године