Читај ми

У НОВОМ САДУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви, у Градској кући, уприличена је традиционална свечаност на којој је Црвени крст Србије даваоцима доделио признања за остварени јубиларни број давања крви у 2021. години.

Присутне на пријему поздравио је заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић и том приликом истакао да су догађаји као што је тај значајни јер скрећу пажњу јавности на важност добровољног давалаштва крви.

- Морамо бити свесни да су ситуације у којима су људски животи угрожени, свакодневне и да смо ми ти који можемо да им помогнемо. Град Нови Сад препознаје значај свих појединаца, организација и институција  које су уједињене на овом важном задатку и наставиће да их прати и подржава у свим сегментима деловања, како бисмо заједнички допринели да се што више суграђана подстакне на хуманост. Честитам овогодишњим добитницима признања који алтруистичким чином добровољног давања крви представљају пример понашања који чини основу бољег друштва - изјавио је Милан Ђурић и захвалио се Црвеном крсту Србије, Црвеном крсту Новог Сада и Заводу за трансфузију крви Војводине захваљујући којима Нови Сад има има добро развијено и организовано добровољно давалаштво крви.

Према подацима Института за трансфузију крви Србије, 2021. године прикупљено је укупно 190 176 јединица крви, на територији Републике Србије, 50 613 на територији Војводине, а на територији Града Новог Сада 11.164 јединица што чини 5,87 посто, у односу на број прикупљених јединица крви на територији Републике Србије и 22,06 посто, у односу на број прикупљених јединица крви на територији АП Војводине. Такође, 970 појединаца је први пут дало крв и прикључило се хуманој породици добровољних давалаца крви.

Председник Црвеног крста Новог Сада пуковник др Братољуб Бркљача рекао је да не постоје речи које могу описати доброту и хуманост давалаца крви.

- Када поставимо питање који је то најлепши дар који смо икада добили или дали, сигуран сам да ћемо се сложити да је то дар од срца, а крв смо дали и од срца и из срца. И у свакој капљици крви је и капљица душе, јер ко је хуман и добар ако не давалац крви. Ми вредимо тачно онолико колико смо некоме потребни, а свака од 190 176 јединица крви која је прошле године дата у нашој земљи спашава нечији живот- изјавио је др Братољуб Бркљача.

В.Д. директора Завода за трансфузију крви Војводине примаријус др Невенка Бујандрић се даваоцима захвалила, у име пацијената и објаснила да се запослени у Заводу труде да од сваке јединице прикупљене крви, на што бољи начин, одвоје компоненте и обезбеде их пацијентима било да се ради о онима који имају анемију, леукемију, оне чија је последица дијализа, или приликом крварења током порођаја и у другим ситуацијама када је крв неопходна.

За остварених 100 давања, у прошлој години признање је примило двоје давалаца крви, за 75 пута дату крв 16 давалаца, а за 50 давања 54 давалаца. Плакету „Широко срце“ за 2021. годину добило је девет колектива.

Светски дан добровољних давалаца крви службено је установљен од стране Светске здравствене организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера, и има задатак да у целом свету синхроним манифестацијама прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв спасавајући хиљаде живота сваки дан.

Нови Сад, 14. јун 2022. године