Читај ми

У НОВОМ САДУ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА

Поводом 27. јануара Међународног дана сећања на жртве Холокауста, представници Јеврејске општине и Града Новог Сада положили су венце на споменик на Јеврејском гробљу у Новом Саду.

Тог дана је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, а резолуција којом је донета одлука о обележавању 27. јануара једногласно је усвојена на Генералној скупштини Уједињених нација 1. новембра 2005. године.

- Поново ћу цитирати великог Пекића и рећи да не можете разумети будућност и садашњост, ако не разумете оно што вам се догодило у прошлости. Када год причамо о тешким и болним догађајима не радимо то да бисмо остали заточени у прошлим временима, него да извучемо поуку и избегнемо такве страшне појаве. Са нашом поноситом јеврејском заједницом сваке године обележавамо 27. јануар, али и у априлу обележавамо дан сећања на погром Јевреја из Новог Сада, пред крај Другог светског рата. То су ненадокнадиви губици за наш град и нашу државу. Ако неко може да разуме патњу јеврејског народа, то је српски народ који је такође страдалнички и који је поднео огромне жртве и у Другом и у Првом светском рату. Антисемитизам никад није, нити ће бити прихваћен у Срба, саосећамо са Јеврејима и вековима живимо заједно на овим просторима – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Председник Јеврејске општине Мирко Адам рекао је да је сваке године све мање сведока трагичних догађаја и њихових наследника, али да се страшни погром никада неће заборавити, и историчари ће и даље истраживати и откривати нове податке о Холокаусту.

Нови Сад, 27. јануар 2021. године