Читај ми

У НОВОМ САДУ ОБЕЛЕЖЕН 9. МАЈ – ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић положиo je венце на Спомен гробљу поводом Дана победе над фашизмом – 9. маја 1945. године када је Нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.

- У име Града Новог Сада заједно сам са представницима Јужнобачког управног округа, Градског одбора СУБНОР-а, Организације резервних војних старешина и представницима Војске, одао почаст свим херојима погинулим у Другом светском рату, на овај дан који се свечано обележава у великом броју земаља света. Данас се сећамо свих оних који нису дочекали тај 9. мај и који су своје животе заложили да бисмо ми данас живели у слободи, као њихови потомци. Сећамо се и свих преживелих, који су се снажно борили и успели да окусе слободу након свих мука и жртава. Морамо одати признање и савезничким армијама и захвалити свима који су допринели овој победи живота над смрћу, добра над злом, заједно са нашим народноослободилачким покретом. Тог дана, 9. маја 1945. године, слобода се капитулацијом Нацистичке Немачке промолила кроз тамне облаке Другог светског рата и указала на боље сутра. Зато је овај датум истовремено и дан вере и наде, дан који нас оснажује. Ми данас уживамо у слободној земљи, модерном Новом Саду, који је израстао у снажан привредни, универзитетски и културни центар, а за то првенствено треба да захвалимо славним прецима, ослободиоцима, јунацима и свим генерацијама пре нас - рекао је Ђурић честитавши грађанима 9. мај - Дан победе над фашизмом и нацизмом.

Присутнима се обратио и председник Савеза  удружења бораца народноослободилачких ратова Србије у Новом Саду, Милован Вујић који је истакао историјску  важност обележавања овог догађаја.

- У Другом светском рату страдао је велики број људи у Европи а највише недужни цивили. Ја као председник СУБНОРА- а, и као потомак борца уз велику подршку Града трудићу се да и наредних година обележавамо овај датум у славу свих бораца и оних који су животе дали за нашу слободу и мир- рекао је Милован Вујић.

Нови Сад, 9. мај 2024. године