Читај ми

У НОВОМ САДУ БОРБА ПРОТИВ КОМАРАЦА ПОЧЕЛА НА ВРЕМЕ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић, чланица Градског већа за комуналне послове Гордана Пушић и директорица ЈКП Градско зеленило Наташа Рашета посетили су предузеће ''Циклонизација'' како би се упознали са мерама сузбијања комараца, крпеља, симулида и глодара које се спроводе на територији Града. 

 

- Прошле године Циклонизација је обавила врло добар посао на сузбијању комараца и крпеља, а о томе сведоче и писма  задовољних грађана која сам добијао. Ове године ситуација је нешто сложенија, али из тог предузећа уверавaју нас да ће ситуација бити задовољавајућа као и прошле сезоне. Циклонизација је унапредила опрему јер према стандардима Европске уније у будућности неће бити запрашивања са земље и из ваздуха, већ ће се комарци уништавати биолошки у њиховим стаништима- нагласио је градоначелник Павличић.

 

Борба против комараца у Новом Саду и околини ове године је почела на време и биће спроведена по новом модерном систему. Захваљујући ефикасности градске управе екипе Циклонизације и стручњаци Пољопривредног факултета,који су задужени за мониторинг,већ две недеље су свакодневно на терену.  Урађени су третмани презимелих форми комараца у подрумима под водом на Новом насељу који су погодни за размножавање комараца током целе године.Ради се мониторинг ларви комараца на каналима, барама,изливима и на Дунаву. Чим се укаже потреба „Циклонизација“ ће спровести прве третмане. Уважавајући чињеницу да се клима мења и да су године све чешће погодне за развој комараца „Циклонизација“ је урадила систематско мапирање изворишта комараца у Новом Саду и Војводини, што је омогућило увођење Географског информационог система (ГИС) и беспилотне летелице, а набављено је и амфибијско возило, намењено за третмане у неприступачним деловима бара, излива и Дунава. За потребе јединственог комуналног информационог система, урађено је снимање и мапирање канала у Новом Саду најсавременијим методама - комбинацијом ГПС снимака и сателитских мапа у три нивоа. На основу првих резултата овогодишњих мониторинга, „Циклонизација“ је почела третмане крпеља у Новом Саду. Планирано је да до почетка првомајских празника и периода у којем грађани више бораве у природи, мониторингом и третманима буду обухваћене јавне зелене површине у граду и приградским насељима, сви паркови, као и излетишта која се не налазе у зонама заштите. Протекле недеље урађени су први овогодишњи третмани заштите здравља грађана од симулида. Мониторинг који су спровели стручњаци са Пољопривредног факултета у Новом Саду показао је да су се у потоцима на сремској страни града појавиле ларве ових мушица чији убод уме да буде изразито болан.

 

Нови Сад, 30. март 2012. године