Читај ми

У НОВИ ВРТИЋ НА АДИЦАМА УПИСАНО 246 ДЕЦЕ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић обишао је „Чаробни шешир“, новоизграђени вртић Предшколске установе „Радосно детињство“ у насељу Адице. То је други објекат Предшколске установе на Адицама, који је почео са радом средином новембра прошле године. У том вртићу површине 2200 м2, деца имају на располагању 11 нових соба и фискултурну салу, а запослени канцеларије за рад, за шта је из буџета Града издвојено скоро пола милијарде динара. Његовим отварањем на адреси Десанке Максимовић бр. 80, листа чекања је смањена за 246 деце.

- Веома сам поносан што већ три месеца на Адицама успешно функционише нови вртић "Радосног детињства". Срећни смо што се све више грађана досељава овде и оснива породице, а то захтева и одређена стратешка улагања управе Града, како би се смањиле, а потом и укинуле листе чекања у ПУ „Радосно детињство“. Тако истовремено радимо на два поља – првенствено, на све већим износима за финансирање боравка деце у вртићима - како у државним тако и приватним, али радимо и на проширењу постојећих капацитета и на изградњи нових вртића  - рекао је градоначелник Ђурић и додао да је недавно, на Дан града, почео са радом нови вртић  „Јежева кућица“ на Грбавици где је уписано 187 деце.

Град Нови Сад је први град у Србији који је 2019. године донео одлуку о бесплатним вртићима за сву децу која иду у ПУ „Радосно детињство“. Укупан буџет Градске управе за образовање је 8,2 милијарде динара, а више од половине издваја се за неометано функционисање ПУ „Радосно детињство“. Поред тога, поново су, и ове године, обезбеђена увећана средства на име финансијске подршке породици са децом уписаном у приватне вртиће.

Градоначелник је нагласио да Град, поред тога што инвестира у вртиће, улаже значајна средства за развој инфраструктуре на Адицама.

- У периоду од 2012. до 2023. године укупно је уложена 1 милијарда 230 милиона динара. Неке од инвестиција које бих издвојио су бициклистичка стаза Нови Сад - Бегеч која пролази делимично и кроз Адице, и изградња канализационог система што можда највише значи грађанима, али и нови објекат Дома здравља Адице. У наредном периоду радићемо на решавању имовинско-правних односа у вези са изградњом нове Основне школе која се планира на Адицама и надам се да ће ово насеље поред два вртића добити и школу у коју ће та деца ићи – рекао је градоначелник.

Нови Сад, 9. фебруар 2024. године