Читај ми

У ГРАДСКОЈ КУЋИ ОДРЖАН ПРИЈЕМ ЗА УЧЕСНИКЕ ''ТЕСЛА ФЕСТА 2016''

Шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада мр Горан Сечујски примио је учеснике 31. међународног фестивала иновација, знања и стваралаштва ''ТЕСЛА ФЕСТ 2016'' који се одржава од 12. до 15. октобра у СПЦ ''Војводина'', под покровитељством Владе Републике Србије, Владе АП Војводине, Града Новог Сада и Завода за интелектуалну својину.

- Град подржава ''Тесла фест'' јер сматрамо да је то једна од манифестација по којима је Нови Сад препознатљив, а која се односи на привреду како Града тако и Републике Србије. Неопходно је да сарадња између привреде и науке буде још интензивнија, да видимо како иновације могу наћи најбољу примену у пракси. Надам се да ће ''Тесла фест'' сваке године привлачити све више учесника који ће у нашој земљи представљати своја достигнућа и размењивати искуства са нашим научницима и иноваторима – истакао је мр Горан Сечујски.

Председник Управног одбора Савеза проналазача Војводине Анђелко Главашевић каже да Фестивал привлачи све више учесника из света, а међу њима су ове године представници Кинеске асоцијације проналазача и Удружења кинеских центара за продуктивност које су представиле веома значајне пројекте и проналске који могу бити предмет трговине, а заинтересовани су и за наше производе који су изложени, па су поједини контакти већ остварени.

- Најзначајније за нас у вези ''Тесла феста'' јесте огромно присуство младих из школа и са факултета који излажу своје радове, што говори да се као друштво окрећемо проналазаштву и иновацијама – нагласио је Главашевић.

Сваке године своје проналаске, иновације, нове производе, технологије и пројекте изложи преко 500 индивидуалних проналазача, младих талената, студената, предузетника, школа, факултета, института и предузећа из земље и иностранства. На ''ТЕСЛА ФЕСТ''-у су до сада учествовали проналазачи и излагачи из више од 25 земаља света. Међународни жири најуспешнијим учесницима додељује златне, сребрене и бронзане плакете са ликом Николе Тесле и Гран-при ''ТЕСЛА ФЕСТ''-а који је лиценциран од Светске организације за интелектуалну својину ,чије високо признање се додељује за најуспешнији проналазак.

Нови Сад, 14. oктобар 2016. године