Читај ми

У ЦЕНТРУ ГРАДА ОБЕЛЕЖЕНИ „ДАНИ АУТИЗМА У НОВОМ САДУ“

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је са сарадницима на Тргу слободе уличној акцији „Вежбај са мном под кишобраном за све“ која се спроводи у оквиру традиционалне манифестације Дани аутизма у Новом Саду под слоганом „Кишобран за све“ у организацији Дневног боравка за особе са аутизмом ШОСО „Милан Петровић” са домом ученика.

- Овде смо, не само да укажемо на аутизам као појаву и освестимо друштво, већ да сведочимо ономе што деца и одрасли са аутизмом стварају, да се упознамо ближе са њиховим могућностима и афинитетима. Овог пута, у фокусу манифестације је промовисање активног живота особа са аутизмом, где они уз помоћ својих наставника, реализују физичке вежбе и плесне активности. Свакако, да би деца са аутизмом развила свој пуни потенцијал потребно им је разумевање и помоћ вршњака и околине, односно заједнице, а ми смо ту да их подржимо. Град Нови Сад преко Градске управе за социјалну и дечју заштиту улаже значајна средства и поклања велику пажњу програмима и потребама Школе са основно и средње образовање са домом ученика „Милан Петровић“. За ову годину издвојили смо више од 880 милиона динара, за ту школу, односно за функционисање Дневног боравка, персоналну асистенцију, личне пратиоце, превоз, учење на даљину, становање уз подршку, помоћ у кући, радну терапију, рехабилитацију и друго. Уз то, путем Градске управе за образовање издвајамо преко 80 милиона динара, а наредних година ћемо тежити томе да за ову школу издвајамо још већа средства - рекао је градоначелник Ђурић.

Деца са аутизмом су, уз помоћ својих наставника, изводила вежбе равнотеже и координације покрета, а потом и плесала уз музику на Тргу слободе. Директорка Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ Виолета Страхињевић захвалила се Граду Новом Саду и градоначелнику на великој подршци и истакла да је ова година посебно значајна за њих, јер се у Школи обележавају два велика јубилија, а то су 20 година те манифестације и 25 година рада са особама са аутизмом.

- Ове године обележавамо четврт века од организованог рада са особама са аутизмом од раног узраста до одраслог доба, у оквиру наше школе. Циљ ове манифестације, али и свих програма јесте да заједно јачамо самопоуздање и самопоштовање младих људи са аутизмом и да они буду што активнији чланови заједнице - рекла је директорка Страхињевић и додала да ће видео записи вежби са уличне акције, бити дистрибуирани новосадским школама уз пропратни текст о Светском дану особа са аутизмом, са иницијативом да наставници прочитају текст својим ученицима и изведу вежбе.

Нови Сад, 5. април 2024. године