Читај ми

СВЕТСКИ МУЗИЧКО СЦЕНСКИ СПЕКТАКЛ ОТВАРА ФЕСТИВАЛ УЛИЧНИХ СВИРАЧА

У Градској кући на конференцији за новинаре представљен је програм овогодишњег Фестивала уличних свирача који ће по 11. пут бити одржан у Новом Саду. Фестивал Уличних свирача организује Уметничка асоцијација „Inbox“ из Новог Сада, а покровитељ је Град Нови Сад, уз подршку Секретаријата за културу и јавно информисање АП Војводине, Туристичке организације Новог Сада, Министарства економије и регионалног развоја Републике Србије и Француског института.

- Град Нови Сад биће место одржавања још једног Фестивала уличних свирача који има традицију дугу десет година. Овога пута, улице Новог Сада биће својеврсна позорница у периоду од 8. до 10. септембра и сви посетиоци ће моћи да уживају у интернационалним извођачима из целог света. Оно најлепше на фестивалу је управо интеракција публике и извођача на сцени која у овом случају представља цео град. – рекао је члан Градског већа за културу Андреј Бурсаћ и подсетио да је и француска певачица из састава Заз, која је недавно имала одличан наступ у Новом Саду, као извођач потекла управо са улица Париза и тако стекла светску славу.

Покрајински подсекретар за културу и јавно информисање Радослав Петковић рекао је да тај секретаријат и ове године подржава Фестивал уличних свирача који има дугу традицију и привлачи многобројне посетиоце не само из земље и региона, већ из целог света.

- Нови Сад је град урбане културе кроз који су прошли бројни извођачи и обогатили га, а надам се да ће он наставити да расте као град фестивала, као и то и да ће се Фестивал уличних свирача разним активностима током целе године проширити и ван дана трајања фестивала – рекао је Радослав Петковић.

- Циљ нам је да овим фестивалом оплеменимо улице града музиком, игром и плесом и да анимирамо публику у циљу размене културних вредности. Желимо да што више људи буде укључено у све програме и да расположење у граду тих дана буде на високом нивоу. Наш фестивал је за ових десет година посетило преко пола милиона људи и преко 1500 учесника из земље и иностранства, а и ове године очекујемо велики одзив публике. – рекао је директор фестивала Борислав Бељански.

Програмски уредник фестивала Александар Царић најавио је спектакуларно отварање фестивала уличним музичко-сценским спектаклом који у Србији до сада није виђен, а у питању је грандиозна покретна фигура божанства Хелиоса дугачка 24 метра, а висока 10 метара, као и више од сто извођача на шест бина у граду.

Нови Сад, 25. август 2011. године