Читај ми

СВЕЧАНО УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ „ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ”

Понедељак, 10. јануар 2022. године

12.00 часова
Свечана сала Градске куће
Трг слободе бр. 1

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствоваће свечаном уручењу награде „Дејан Медаковић“ овогодишњм добитнику др Жарку Димићу за књигу „Карловачка гимназија“ у издању „Data status“.

Поред градоначелника који ће упутити поздравну реч, у програму ће учествовати и председник жирија награде „Дејан Медаковић“ др Бошко Сувајџић, и директор Издавачке куће „Прометеј“ Зоран Колунџија, док ће у уметничком делу програма учествовати сопран Марта Балаж, виолинисти Анамарија, Андреј и Флоријан Балаж, као и пијаниста Јожеф Ритер. 

Дејан Медаковић (Загреб, 1922 – Београд, 2008) био је српски историчар уметности, професор Београдског универзитета и академик, председник Српске академије наука и уметности. У Матици српској у Новом Саду руководио је програмом истраживања историје уметности, био је члан њеног Савета и такође је уређивао часопис Зборник за ликовне уметности у издању Матице Српске, као први магазин у Срба посвећен искључиво историји уметности. Награда „Дејан Медаковић“ oснована је 2008. у част тог академика, а награду је установио његов издавач ИК „Прометеј“ из Новог Сада.

Нови Сад, 6. јануар 2022. године