Читај ми

СВЕЧАНО УРУЧЕНЕ ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ И НОВЕМБАРСКЕ ПОВЕЉЕ ЗА 2011. ГОДИНУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић уручио је Октобарске награде и Новембарске повеље на свечаности у Градској кући поводом обележавања важних историјских датума, 23. октобра 1944. године када је Нови Сад ослобођен од фашизма, односно 9. новембра 1918. године када је српска војска ослободила Нови Сад и 25. новембра 1918. године када је донета Одлука о присаједињењу Војводине Србији.

- У част овог дана, којим се обележава 67. годишњица од ослобођења Новог Сада и ове године смо се окупили да подсетимо на важност историјских датума као што су 23. октобар 1944. године, односно 9. и 25. новембар 1918. године. Сврха Октобарске награде и Новембарске повеље јесте промоција напора да свет учинимо лепшим и бољим местом за живот и да генерацијама које долазе омогућимо боље услове за одрастање. Признања која данас уручујемо, одлазе у руке оних најзаслужнијих за напредак нашег града, који могу да послуже за пример и као инспирација младим генерацијама како да се на најбољи начин остваре као личности вредне поштовања и дивљења. – рекао је градоначелник Павличић и захвалио се овогодишњим лауреатима што својим деловањем чине да Нови Сад буде боље место за живот.

За подизање угледа војвођанске васкуларне хирургије и ангиологије током тридесетогодишњег професионалног хируршког рада, Октобарска награда Новог Сада за 2011. годину додељена је прим. др Јовану Пфау, васкуларном хирургу Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Војводине у Новом Саду. За стручан рад и визионарске пројекте који су допринели образовању, рехабилитацији и социјалној инклузији деце са сметњама у развоjу и особа са инвалидитетом од рођења до увођења у свет рада и запошљавања и стварању целовитог осмишљеног система Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ Нови Сад, Октобарска награда додељена је директорки Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ Нови Сад, Славици Марковић. За допринос у области културног и образовног стваралаштва, промоцији и унапређењу вредности савременог мултикултуралног друштва и утицају на друштвени живот младих у Новом Саду, Октобарска награда додељена је и Студентском културном центру Нови Сад – установи ученичког и студентског стандарда, а награду је примио директор Здравко Вулин.

За остварене резултате у здравственом и научноистраживачком раду и за допринос унапређењу здравствене заштите деце и омладине, Новембарска повеља Новог Сада за 2011. годину додељена је Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, у чије име је награду примио директор проф. др Георгиос Константинидис. За остварене резултате у културно-уметничком стваралаштву и за очување народне уметности током дугогодишњег рада, Новембарска повеља за 2011. годину додељена је Академском културно – уметничком друштву „Соња Маринковић“ Универзитета у Новом Саду, а награду је примила директорка Јулијана Констатиновић. За остварене резултате у позоришној уметности на мађарском језику и за допринос ширењу позоришне уметности у другим срединама, Новембраска повеља додељена је Новосадском позоришту – Ујвидеки Синхаз Нови Сад, а уручена је директору те установе господину Ласлу Шандору.

Нови Сад, 23. октобар 2011. године