Читај ми

СВЕЧАНО ПУШТЕН У РАД ЈАВНИ СОЛАРНИ ПУЊАЧ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић заједно са директором „Електровојводине“ др Тихомиром Симићем и председником компаније „Starwberry energy“ Милошем Милисављевићем присуствовао је постављању првог јавног соларног пуњача у Новом Саду на платоу испред СПЕНС-а. Компанија „Strawberry енергy“ коју чине студенти из Србије награђени за пројекат јавног соларног пуњача првом наградом у европском такмичењу „Одржива енергија Европе 2011“ у Бриселу, у сарадњи са Заводом за изградњу града Нови Сад и Електровојводином, „засадили“ су треће по реду у Србији „Strawberry Drvo“ у Новом Саду.

- Уз помоћ Електровојводине и компаније „Starwberry energy“ добили смо први соларни пуњач на веома фреквентном месту у граду и тиме стекли одличну и корисну справу за све оне којима батерија на неком уређају исцури пре времена, а њихов пуњач им није при руци. Обновљиви извори енергије нису наша будућност, већ наша садашњост, јер како енергенти постају све скупљи, морамо се окретати алтернативним изворима енергије. Већ сада размишљамо да овакве пуњаче поставимо и на другим локацијама у граду, за почетак на Кеју. - рекао је градоначелник Новог Сада Игор Павличић.

Директор „Електровојводине“ др Тихомир Симић истакао је значај градоначелникове визије и залагање за овај пројекат и рекао да енергија представља полугу развоја у друштву и да друштвена одговорност не може да се покаже само пословним резултатима компаније, већ и сталном бригом за животну средину.

Студенти који чине младу фирму „Strawberry energy“ организовали су и акцију „Ја волим Нови Сад“. Потребно је било написати поруку која одговара на питање „Зашто ти волиш Нови Сад?“, а изабрана порука је свечано постављена на новосадски соларни пуњач. Победица је Новосађанка Љиљана Пантовић, а порука гласи: Ја волим свој Нови Сад, јер само његова позитивна енергија "пуни моје батерије".

Соларни пуњач „Strawberry Дрво“ висок је пет метара, има 16 прикључака за све врсте мобилних телефона музичких плејера, таблет рачунара, дигиталних фотоапарата и других преносивих уређаја, ради и кад је облачно време, зими, па чак и ноћу. Услуга пуњења је потпуно бесплатна, а коришћење јавног соларног пуњача није временски ограничено.

Нови Сад, 25. октобар 2011. године