Читај ми

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ЦРКВА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ПЕТРОВАРАДИНУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствовao je обележавању завршетка грађевинских радова и реконструкције Цркве света Петка у Петроварадину.

Присутнима су се том приликом обратили његово преосвештенство Епископ сремски Василије, заменик Премијера Републике Азербејџан Елчин Ефендијев, председник Управе Муслимана Кавказа Шејкулислам Алахшјукјур Пашазаде, Епископ Бакинске и Азербејџанске Епархије Руске Православне Цркве Александар Ишеин, као и Министар спољних послова Републике Србије Вук Јеремић.

- Србија и Азербејџан данас стоје раме уз раме у солидарности и борби за очување суверенитета и територијалне целовитости наших земаља. Данас је Азербејџан један од најзначајнијих инвеститора у нашој земљи, и надам се да ће у будућности бити још више економских, културних и других заједничких активности, у духу партнерства и братства наших народа – рекао је министар Јеремић.

Епископ сремски Василије рекао је да су радови на Цркви свете Петке почели 2006. године, да је темељ освештан 2007, а да је 2011. године у помоћ српском народу притекао ''братски народ Азербејџана који је финансијски помогао завршетак изградње цркве".

- Ово је веома значајан датум у историји српско азербејџанских односа. Ово је пример зближавања наших народа путем религиозне традиције. На иницијативу градоначелника Новог Сада наша земља пружила је велику хуманитарну помоћ избеглицама овог региона. Приликом посете нашег председника Новом Саду, управо градоначелник је поставио питање завршетка овог светог места, а то је знак толеранције, и поштовања према добрим односима наших држава и међу нашим религијама – истакао је амбасадор Азербејџана Елгар Хасанов

- Захвалио би се Влади и председнику Азербејџана што су прихватили иницијативу да у нашем граду заврше храм Свете Петке, и што је посао завршен за неколико месеци, а значајну улогу у свему имао је наш велики пријатељ амбасадор Азербејџана, његова екселенција Елгар Хасанов. Он је на прави начин показао како се негује пријатељство између две државе и два народа – нагласио је градоначелник Павличић.

Након свечаности поводом отварња Цркве свете Петке, делегације Републике Азербејџана, Републике Србије, Владе Аутономне Покрајине Војводине и Града Новог Сада положиле су цвеће пред бистом азербејџанског композитора Узеира Хаџибејлија.

Нови Сад, 3. мај 2012. године