Читај ми

СВЕЧАНО ОТВОРЕН ПЕТИ СВЕТСКИ ТАМБУРИЦА ФЕСТ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић свечано је отворио Пети светски тамбурица фест који се одржава на Петровардинској тврђави 15, 16. и 17. јуна 2012. године, а на којем ће наступити тамбураши из читавог региона, али и из САД, Русије, Италије, Грчке и Аустрије. У ревијалном делу током три фестивалска дана наступаће Звонко Богдан, Јелена Розга и Жељко Јоксимовић, а сваке вечери, од 21.00 час почиње такмичарски програм након чега наступају познати тамбурашки ансамбли и певачи.


- Изузетно ми је задовољство што се на нашој Тврђави ове године одвија јединствени фестивал светских тамбурица. Реч је о музици која је заштитни знак Војводине и Новог Сада, а Петроварадинска тврђава често се помиње у песмама тамбураша. Српска Атина је позната као фестивалски град отворен за људе из целог света, а Тамбурица фест је још једна прилика да покажемо чувено новосадско гостопримство и да се гости упознају са бројним лепотама нашег града. Ово је још један догађај који ће показати да управо Нови Сад заслужује да буде Европска престоница кулуре 2020. године, на чему већ дуго предано радимо – рекао је градоначелник Игор Павличић и пожелео многобројним гостима и посетиоцима фестивала да овај викенд тамбурице у Новом Саду проведу уз песму и у добром расположењу.


„Тамбурица фест“ афирмише тамбурашку музику и тамбурицу као инструмент и има за циљ да чува специфичности обичаја, културе и традиције нашег народа. За време трајања фестивала у Музеју града Новог Сада на Петроварадинској тврђави биће постављена изложба "Сећања на Јована Јанику Балажа и Осам тамбураша с Петроварадина", ауторке Душанке Марковић. На фестивалу ће наступити и чувени руски ансамбл "Братина" из Москве, из Грчке долази "Посејдон", из Италије "Мореска Нова" са плесачким спектаклом на бини, из САД ансамбл "Романса", из Хрватске клапа "Волоско". Фестивал се одржава под покровитељством Града Новог Сада и Владе Војводине.

Нови Сад, 15. јун 2012. године