Читај ми

СВЕЧАНО ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОГРАМА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, заједно је са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић Хандановић присуствовао свечаној додели 137 Уговора о суфинансирању програма енергетске санације, у оквиру пројекта ,,Чиста енергија и енергетска ефикасност''.

- Нови Сад већ четврту годину учествује у овом пројекту уз подршку Министарства, а у току 2021. 2022. и 2023. године издвојили смо средства у износу од готово 130.000.000,00 динара, за пружање новчане подршке у спровођењу мера енергетске санације коју је искористило 830 грађана за замену столарије. Ускоро ћемо расписати још један Јавни позив и сигуран сам да ће се велики број грађана и овај пут конкурисати за средства за санирање својих домова. Наша је обавеза да обезбедимо довољно средстава да стварамо енергетску ефикасност у сваком дому и свакој институцији. То је наш заједнички задатак и то ћемо заједно спроводити – рекао је градоначелник и додао да је Град заједно са Министарством рударства и енергетике реализовао енергетску санацију вртића „Бубамара“ на Клиси, а да ће у наредном периоду бити реализован и пројекат енергетске санације Основне школе „Бранко Радичевић“.

Министарка  рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић истакла је да је Програм енергетске санације домаћинстава пројекат који је, можда и више од других пројеката, директно усмерен ка грађанима и тиче се сваког грађанина и грађанкe наше земље.

- Ове године отишли смо корак даље у стварању услова да сви грађани имају једнаке шансе за учешће, тиме што смо оставили период од најмање 10 дана од тренутка објаве Јавног позива до подношења пријава, а тиме и додатно време да се упознају са условима Јавног позива и прикупе документацију. Циљ је да до краја 2027, кад се одржава специјализована изложба EXPO, рачунајући прошлогодишњи и актуелни Јавни позив, укупно око 50.000 грађана добије субвенције и за то смо обезбедили 50 милиона долара у сарадњи са Светском банком- закључила је министарка Хандановић.

Нови Сад, 16. мај 2024. године