Читај ми

СВЕЧАНИ КОКТЕЛ „КОАЛИЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ИЗБЈЕГЛИЦА“ ОДРЖАН У НОВОМ САДУ

Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић присуствовала је свечаном коктелу који је организовала „Коалиција удружења избјеглица у Републици Србији“ у ЈП СПЦ „Војводина“. То удружење представља кровну организацију која тренутно обједињује деловање 52 избегличка удружења и завичајна клуба који су основали избегли или прогнани Срби или Срби који воде порекло из Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.

- Желим овом приликом да искажем своје поштовање и дубоко дивљење према свима вама који сте се упустили у одговоран и тежак задатак чувања и неговања српске културе и традиције, али желим и да вас замолим да све будуће своје активности организујете и реализујете  толико добро и квалитетно да буду на понос нашим прецима, нама и будућим генерацијама – рекла је Миланка Бркић.

„Коалиција удружења избјеглица у Републици Србији“ је настала 2008. године из потребе усаглашеног деловања и бољег организовања избегличких удружења и завичајних клубова Срба и ради остваривања заштите угрожених људских права својих чланова у земљама одакле су избегли, уз очување крајишких обичаја, традиције и културе. 

- Живот избеглица у Србији је веома тежак и много људи нема посао, али ми сматрамо да постоји простор да се одреде приоритети и да се реше елементарни егзистенцијални проблеми избеглих Срба. Ми најбоље разумемо потребе и интересе Срба и других грађана који су избегли и прогнани. Наши земљаци треба да се организују око Коалиције, јер смо само организовани у стању да учинимо значајне помаке у осигурању достојанственог живота – рекао је председник „Коалиције удружења избјеглица у Републици Србији“ проф. Миодраг Линта.

Нови Сад, 28. јануар 2013. године