Читај ми

СТРУЧНИ СКУП „ДАН МЛЕКА“ НА ПОЉОПРИВРЕДНОМ ФАКУЛТЕТУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је научно-стручном скупу „Дан млека“ који се данас одржава у Новом Саду у част шездесетогодишњице Пољопривредног факултета, а који је свечано отворио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде проф. др Драган Гламочић. „Дан млека“, који је окупио водеће домаће и међународне експерте из науке и технологије, прераде, фарм-менаџмента и ЕУ политике, представља прилику да се разговара о регулаторним реформама које ће значајно утицати на динамику и развој млекарског сектора на свим нивоима, као и о изазовима који очекују фармере и млекаре у достизању стандарда ЕУ, са посебним акцентом на квалитет млека.

-Част ми је што присуствујем одржавању научно-стручног скупа „Дан млека“ у нашем граду, и то у години када Пољопривредни факултет обележава важан јубилеј, а то је шест деценија постојања. Овај скуп, којим се уједно обележава 60 година постојања ове високошколске установе, довео је у Нови Сад многобројне представнике млекарског сектора, представнике националних владиних институција, као и оних европских. Сусрети ове врсте су одлична прилика да одгајивачи и стручњаци из целе државе, као и гости из иностранства, усвоје нова знања, размене искуства и сазнају новине и трендове - рекао је градоначелник Вучевић и произвођачима млека поручио да тај скуп треба да буде подстрек за постизање што бољих резултата, а Пољопривредном факултету упутио честитке поводом јубилеја.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде проф. др Драган Гламочић истакао је да потенцијали којима располаже млекарски сектор могу да буду окосница пољопривредног руралног развоја Србије.  - Процес придруживања Србије Европској унији подразумева својеврсни изазов за млекарску индустрију Србије, али истовремено отвара потенцијале за интензиван развој, кроз неминовно унапређење тог сектора – рекао је министар Гламочић и нагласио да кроз рад на изградњи конкурентности треба ићи у сусрет изазовима, а не бити само неми посматрач у систему.

Теме у оквиру којих су стручњаци излагали, тицале су се институционалних и економских аспеката развоја млекарског сектора у Србији, регионалних изазова за развој млекарског сектора, аспеката производње млека на фармама, као и развоја технологије у функцији развоја млекарског сектора. Том приликом представљен је и програм који се тиче едукације најмлађих о млеку уз интерактивне садржаје, а додељене су и награде најбољим произвођачима млека. Домаћин и организатор „Дана млека“ је Пољопривредни факултет-Нови Сад, Департман за сточарство, у сарадњи са Министарством пољопривреде, водопривреде и шумарства, Националном асоцијацијом прерађивача млека - СЕДА, Централном асоцијацијом произвођача млека Војводина и Централним удружењем одгајивача говеда сименталске расе.

Нови Сад, 29. март 2014. године