Читај ми

СПРОВЕДЕНА КАМПАЊА „У КОЛА БЕЗ АЛКОХОЛА“ У НОВОСАДСКИМ КАФИЋИМА

Члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић присуствовао је акцији која се одржала у новосадским угоститељским објектима у склопу кампање „У кола без алкохола“. Кампању организује Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у сарадњи са Градом Новим Садом.

- Град Нови Сад се придружио кампањи „У кола без алкохола“ која се организује у више локалних самоуправа у Србији, а има за циљ да промовише вожњу без алкохола. Познато је да је алкохол значајно заступљен као фактор који утиче на настанак саобраћајних незгода и  кроз ову акцију настојимо на различите начине убедимо возаче да не возе када су попили.  Додатну пажњу скрећемо младим и недовољно искусним возачима који су тек положили возачки испит, да не управљају возилом док су под дејством алкохола. Обиласком кафића, односно места на којима се конзумира алкохол, млади имају прилику да етилометром измере количину алкохола у крви. Ово је иновативан приступ да се промоције организују у локалима где се конзумирају алкохолна пића и познат је у свету - рекао је Александар Кравић.

Председник Удружења „Српска опсерваторија за безбедност саобраћаја“ Александар Булајић је у име организатора нагласио да је циљ овог пројекта одвраћање возача од вожње под утицајем алкохола кроз мерење њихове тренутне алкохолисаности помоћу алкометера, као и информисање о висини и врсти казни које су законом предвиђене за то.

- Пројекат се реализује на местима где се конзумирају алкохолна пића тако да смо за ову акцију одабрали три различита новосадска угоститељска објекта. Гости који су попили једно или више пића, могли су да се тестирају и провере колико тренутно имају алкохола у крви, као и да сазнају колике су казне за то. Људи врло често претпостављају да имају мање алкохола у крви него што је то у стварности и мисле да су казне мање него што јесу - рекао је Александар Булајић.

Учесници акције и гости угоститељских локала добили су поклон привезак и промотивни флајер. Акцију су спровели волонтери који су прошли обуку о начину рада са етилометром и „казненом картом“.

Нови Сад, 13. октобар 2022. године