Читај ми

СПОРАЗУМ О СЛОБОДНОЈ ТРГОВИНИ ИЗМЕЂУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И НР КИНЕ ВЕЛИКИ ЗАМАХ ЗА РАЗВОЈ СРПСКЕ ПРИВРЕДЕ

Елементи Споразума о слободној трговини између Републике Србије и НР Кине, чија примена почиње 1. јула 2024. године, представљени су у Новом Саду у Градској кући. Том приликом присутнима су се обратили градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, председница Покрајинске владе Маја Гојковић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и амбасадор Народне Републике Кине у Србији Њ.Е. Ли Минг.

-Замислите само какав ће бити замах развоја наше привреде уколико српска предузећа правилно искористе овај Споразум и на бази њега уђу у Кинеске глобалне ланце снабдевања. На данашњи дан аутоматски можемо преко 6000 производа да извозимо без царине, а у наредних 5 до 10 година биће ослобођено од царине још преко 3000 производа. Један од циљева овог аранжмана је олакшавање приступа производима српског порекла кинеском тржишту. То ће, сигуран сам, довести до значајног повећања извоза, али и узвратно, до проширења инвестиција и привредних активности у нашој земљи. Либерализација трговине донеће бројне користи за локалне привреднике. Зато посебно поздрављам идеју да се по већим привредним центрима у држави настави са представљањем бенефита овог Споразума, као што то је то данас случај у Новом Саду – нагласио је новосадски градоначелник Милан Ђурић.

Како је објаснио министар Томислав Момировић, споразум са Кином омогућиће слободан приступ тржиштима која обухватају популацију од преко од 2,2 милијарде становника.

-У  претходних 12 година извоз српских компанија порастао је више од 300%. То нам указује на чињеницу да су споразуми о слободној трговини донели позитивне резултате за нашу економију. Када говоримо о економским односима Србије и НР Кине, подвукао бих да се Кина налази међу најзначајнијим економским партнерима Србије и највећим инвеститорима у српску привреду. Од 2014. до 2023. године, НР Кина је уложила 6,1 милијарди долара, а наша економска сарадња иде узлазном линијом – рекао је Момировић.

Према речима председнице Покрајинске владе Маје Гојковић, АП Војводина закључила је девет међурегионалних споразума са провинцијама НР Кине и као резултат тих споразума реализује се више инвестиционих пројеката на којима раде кинеске компаније, или се финансирају средствима НР Кине.

- То су веома важни пројекти за Србију, а реч је о изградњи брзе железнице, Фрушкогорског коридора, обилазнице око Новог Сада, новог моста који спаја Бачку и Срем и остале делове наше државе, као и о изградњи комплекса фабрике Линглонг у Зрењанину – казала је Маја Гојковић.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да ће применом Споразума српски привредници имати повлашћене услове за пословање на територији НР Кине, те де ће бити отворен простор домаћој привреди за оне производе где већ оставарује конкурентност на међународном тржишту, као што су прехрамбени производи, производи млечне индустрије и производи из области производње алкохола и безалкохолних пића.

-Више од 60% тарифних линија има статус пуне либерализације, односно царине 0% за извоз у Народну Републику Кину – изјавио је Чадеж.

Амбасадор Народне Републике Кине у Србији Њ.Е. Ли Минг оценио је да је кинеска економија отпорна, витална и веома важна за светски развој.

-У последњих десет  година обим трговине између Србије и Кине повећан је три пута, а Кина је важан инвестициони партнер Србије. Споразум ће омогућити да се више квалитетних српских производа нађе у кућама грађана Кине. Србија има повољан географски положај и брзо се развија њена економија, а уверен сам да ће због овог Споразума више кинеских компанија започети пословање у Србији, посебно у областима информационих технологија, био-инжењеринга и заштите животне средине – рекао је амбасадор Народне Републике Кине.

Нови Сад, 1. јул 2024. године