Штранд

Најлепша плажа на Дунаву, новосадски Штранд званично је своје капије отворио 1911.године, мада су Новосађани на том месту давно пре тога користили чари Дунава.

Крајем 19. века била су популарна Штенглова дунавска купатила, тзв. «швимшуле», или школе пливања. На Дунаву су били постављени сплавови са бурадима везаним за балване. Купаћи костими који су тада Штрандом ни мало не личе на оно што се данас може видети на плажи. Више су сакривали, него што су откривали. Интересантно је да се уз улазницу добијао купаћи костим, који је морао да задовољи строга правила. Већ тада, Штранд је имао организовану стражарску и спасилачку службу, а били су ангажовани и учитељи пливања. Из тог доба постоје записи и о многим дивљим плажама с обе стране Дунава које су походили они којима је Штранд био далеко, или нису имали за улазницу. Изградњом три реда дрвених кабина 1913. године, потом билетарнице, бараке за бицикле, тушева, ресторана, салетле, трамболине, скакаонице и навозаза за чамце за изнајмљивање, Штранд је, уз пажљиво однеговано зеленило и густе дрвореде, пружао висок комфор и завидан изглед белосветске отмености.

Двадесетих година прошлог века на Штранду се већ нешто мења. Ишчезла је подела на женска и мушка купалишта, купаћи костими су све више и више мамили погледе и уздахе. Никле су кафанице, спортски терени, љуљашке, а чула се и музика.

Велики дрвени ресторан који се налазио на централном платоу изгорео је педесетих година. И Милош Црњански се у својим посетама Новом Саду радо враћао Штранду и наводио га као највећу знаменитост града на Дунаву.

Дуго година до Штранда је возио трамвај «Трчика» који је имао локомотиву и три вагона и полазио је из Железничке улице. На плажу се стизало и лађама и фијакерима.

Омиљена забава на Штранду одувек је био спорт. После Првог светског рата на новосадској градској плажи гимнастику су тренирали чланови Соколског друштва, а после Другог светског рата чланови ДТВ Партизан. Штранд се прочуо и по пицигену,кеч-кету, беругашу, курендолу и тенису главом, који је и поникао у Новом Саду.
Удовољавајући захтевима грађана, Штранд од 2008. године ни мимо званичне купалишне сезоне не затвара капије. Посетиоцима су данас на располагању два кошаркашка, три одбојкашка и терен за мини голф, алпинистичка стена, а за најмлађе су ту дечија игралишта. Више од 400 стабала дрвећа, углавном аутохтоних врста, цветне гредице, украсно шибље и неговани травњаци, чине боравак на Штранду пријатнијим. О безбедности у води и на плажи брину одлично обучене спасилачка и редарска служба, као и патроле новосадске полиције. Од 1. маја до 30. септембра, колико траје купалишна сезона, на плажи се организује велики број културно-спортских програма, који могу да задовоље и најистанчанији укус. Већ четири године на Штранду, у близини Моста слободе, одржава се ВИП челенџер турнир у одбојци на песку. Ове године новосадски Штранд је био домаћи Европског првенства у овом спорту, по којем је Нови Сад и познат у свету. Током фестивала „Егзит“, већ традиционално се на градској плажи приређују дневне журке. Фестивали „Војводина фест“ и „Зов равнице“ приказују достигнућа у области игре, музике, фолклора, винарства и кулинарства из Војводине и целог региона. Ту су и традиционални турнири у тенису главом и баскету, као и велики број концерата и програма за најмлађе. Сваке године, 56. лета заредом, на Штранд сврате и учесници Дунавске регате, најдуже на свету.

С обзиром на то да кроз капије Штранда током сезоне прође неколико стотина хиљада људи, новосадска плажа е постала магнет и за промоције бројних домаћих и светских брендова.
Сваке године, захваљујући Граду и „Градском зеленилу“ које се и стара о Штранду, плажа се модернизује и добија нове садржаје. И поред тога Штранд је успео да задржи онај стари, препознатљиви новосадски шарм, који ће, надамо се, сачувати и генерације које долазе.