Читај ми

ШКОЛА „МИЛАН ПЕТРОВИЋ“ ДОБИЛА „СЕНЗОРНИ ВРТ“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и амбасадор Републике Италије у Србији Ђузепе Манцо, у присуству државног секретара у Министaрству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненада Иванишевића, као и бројних представника локалне самоуправе и покрајинске администарције, отворили су „Сензорни врт“ у Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић“ у објекту у Улици браће Рибникар. „Сензорни врт“ је природно окружење у којем се одговарајућим активностима подстиче развој свих чула, што омогућава лакше усвајање нових знања и вештина у циљу квалитетнијег живота деце, њихових породица и шире друштвене средине. Вредност изградње са опремом, износила је око 77 000 еура, а у оквиру њега налази се релаксациони центар, кутак за радне активности, летња учионица, музички центар, брдашце, тактилни путић, моторички центар и лавиринт.

- Навикли смо на то да је ШОСО„Милан Петровић“ далеко изнад стандарда за нашу државу и за регион, а данас, отварањем овог „Сензорног врта“ она је ту лествицу квалитета подигла на још виши ниво и показала како се одговорно и квалитетно води брига о најмлађима који захтевају посебну пажњу и подршку. У име Града Новог Сада и у своје лично име желим да се захвалим Амбасади Републике Италије, Министарству спољних послова и међународне сарадње Италије и Регији Емилија Ромања на финансијској помоћи у реализацији овог пројекта, а хвала и Министарству рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије, Покрајинском секретаријату за образовање, Градској управи за образовање и свима онима који су помогли да се реализује пројекат „Сензорни врт“ – рекао је градоначелник и додао да је сарадња са Италијом показатељ односа те државе према нашој и тога какав однос има Град Нови Сад са Амбасадом Италије.

Амбасадор Републике Италије у Србији Ђузепе Манцо истакао је да је Италија велики пријатељ Србије и да је то пријатељство сада још више учвршћено.  Он се осврнуо на то да су у три града Србије - Новом Саду, Лозници и Крагујевцу реализовни пилот пројекти, којима је пружена подршка побољшању услова живота деце и младих у Србији.

-  За изградњу „Сензорног врта“ у Школи „Милан Петровић“ у Новом Саду, за серију услуга за децу, младе и особе са инвалидитетом у Лозници и за набаку опреме за Дневни центaр за особе са инвалидитетом у Крагујевцу, Италија је уложила око милион и двеста хиљада евра – рекао је амбасадор.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Ненад Иванишевић рекао је да је ниво квалитета пружања услуга социјалне заштите у земљи подигнут на виши ниво овом међународном сарадњом која представља доказ пријатељства Србије и Италије. Директорица ШОСО „Милан Петровић“ Славица Марковић се захвалила свима на помоћи и подршци и истакла да отварање „Сензорног врта“ представља својеврсно испуњење сна свих стручњака запослених у школи, као и деце која ће од сада моћи у њему да бораве и да још лакше стичу знања.

Свечано отварање „Сензорног врта“ реализовано је у оквиру „Програма подршке за децу и младе у Србији: Јачање институција за децентрализацију социјалних услуга, заштиту права детета и усклађивање закона са стандардима ЕУ“, а на основу Уговора о реализацији пилот активности: “Подршка структурама које се баве сузбијањем насиља у породици, организацији форума на тему политике за децу и младе, пројектовање и изградња сензорног врта“, који финансира Министарство спољних послова и међународне сарадње Италије и Регија Емилија Ромања у сарадњи са Министарством рада, запошљавања и социјалне политике, потписаног са Градом Новим Садом.

Нови Сад, 4. новембар 2015. године