Читај ми

ШЕСТ МИЛИОНА ДИНАРА ЗА РАЗВОЈ ЖЕНСКОГ ИНОВАЦИОНОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА У НОВОМ САДУ

Заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић, заједно са чланом Градског већа за привреду Милорадом Радојевићем уручио је данас, у Градској кући, уговоре предузетницама са територије Града Новог Сада које су на овогодишњем јавном конкурсу оствариле право на бесповратна подстицајна средства за развој женског иновационог предузетништва. Град је уговоре закључио са 23 предузетнице из различитих бранши, а укупно је додељено шест милиона динара за унапређивање њиховог пословања. Јавни конкурс је реализован у оквиру пројекта Града Новог Сада ''Афирмација женског иновационог предузетништва на територији Новог Сада“, а средства за његову реализацију обезбеђена су путем Програма подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва Кабинета министра за иновације и технолошки развој.

Поздрављајући присутне, заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић је указао на то да  неке од препрека на пословном путу више погађају жене и да је њима отежан приступ финансијским средствима, због немогућности обезбеђивања хипотеке, будући да жене најчешће нису власнице некретнина.

-Град Нови Сад је учинио много да би, пре свега баријера недостатка финансијских средстава била превазиђена. Од 2016 једина смо локална самоуправа у држави која је кренула са мером подршке самозапошљавању жена. До сада је за ову меру издвојено 60 милиона динара, а 280 Новосађанки је започело сопствени бизнис. Како би им помогао да опстану, Град је 2018. године, у сарадњи са Кабинетом министра Поповића покренуо и пројекат подршке женском иновационом предузетништву. Кроз тај пројекат, жене предузетнице чије фирме постоје дуже од две године имају могућност да унапреде своје производе, услуге или пословне процесе. До сада су 133 предузетнице добиле бесповратна средства за куповину опреме, софтвера и увођење система квалитета, а за ту намену издвојено је 39 милиона динара – изјавио је Милан Ђурић честитајући предузетницама и позвао да наставе да учествују на конкурсима, јер је развијен сектор микро, малих и средњих предузећа заједнички интерес целокупног друштва.

У име предузетница обратила се директорица фирме „Коперинг консалтинг“ Мирјана Пејчић. Она се захвалила Граду на подршци женском предузетништву и истакла да им средства која су добиле много значе и да ће допринети унапређењу и развоју њиховог пословања.

Нови Сад, 17. децембар 2021. године