Читај ми

СЕМИНАР „ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ КОД ДЕЦЕ“ У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за здравство прим. др Петар Новаковић присуствовао је едукативном семинару намењеном учитељима, наставницима, психолозима, педагозима и другим стручним сарадницима у вртићима и школама. Том приликом, у вртићу „Свитац“ Предшколске установе „Радосно детињство“, уприличен је стручни састанак на којем је презентовано здравствено-васпитно средство зидни едукативни календар за децу и пратећи материјал за рад са децом на тему очувања здравља и превенције заразних болести, у оквиру пројекта Института за јавно здравље Војводине „Здравље за најмлађе“, а под покровитељством Градске управе за здравство.

- Град континуирано пружа активну подршку кроз покровитељство овој и сличним акцијама које организује Институт за јавно здравље Војводине. Циљ ове акције је да се код најмлађих категорија становништва, дакле код деце предшколског узраста и ученика нижих разреда основне школе, спроведе превентивна процедура у којој ће се едуковати не само деца, већ и васпитачи и учитељи. Важно је да они који воде рачуна о најмлађима буду упознати са процедурама и мерама у спречавању заразних болести - рекао је члан Градског већа за здравство прим. др Петар Новаковић.

На семинару под називом „Заразне болести код деце“ лекари специјалнисти апострофирали су теме у вези са  превенцијом и контролом респираторних заразних болести, цревних заразних болести, као и паразитарних и векторских заразних болести, а потом је уследила и презентација едукативног календара. У календару су дати основни подаци о најчешћим заразним болестима и најважнијим мерама превенције, као што су прање руку, лична хигијена, проветравање просторија, лична заштита и заштита других у случају болести.

Градска управа за здравство је едукативни календар доставила свим предшколским групама ПУ „Радосно детињство“ Нови Сад, приватним вртићима у Новом Саду, нижим разредима свих новосадских основних школа, Служби за здравствену заштиту деце Дома здравља „Нови Сад“, Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, Центру за социјални рад Нови Сад – Сигурној кући, Свратишту за децу улице и Дечијем селу у Сремској Каменици.

Нови Сад, 30. јануар 2013. године