Читај ми

СЕМИНАР О МЕТОДАМА РАДА ТЕРАПИЈСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ЗА ЛЕЧЕЊЕ ЗАВИСНИКА

У организацији Одељења за болести зависности Клиничког центра Војводине и Градске управе за здравство, у Великој сали Скупштине града Новог Сада почео је дводневни семинар на тему "Методе рада терапијске заједнице за лечење зависника". Циљ семинара је упознавање са принципима рада у терапијским заједницама, са посебним освртом на искуства Терапијске заједнице Хогхулен из Холандије. Учеснике семинара је поздравио председник Скупштине града Новог Сада проф. др Синиша Севић.

- Град је веома заинтересован  за пројекте којима се решавају проблеми зависника. То је проблем не само Новог Сада већ и свих развијених друштвених средина. Нови Сад из буџета издваја средства која су опредељена са једне стране за превенцију болести зависности, а са друге стране за  рехабилитацију и враћање зависника у нормалне животне токове - изјавио је проф. др Синиша Севић и објаснио да Нови Сад у решавању проблема болести зависности сарађује са онима који се тиме институционално баве, попут Дома здравља и Клиничког центра Војводине, али и са онима који се овим проблемом баве кроз рад невладиних организација.

На семинару ће поред гостију из Холандије говорити и представници терапијских заједница из Србије, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Управник Клинике за психијатрију проф. др Никола Вучковић је објаснио да семинар о моделима рада психосоцијалне рехабилитације у терапијским заједницама представља наставак трогодишње сарадње са терапеутима из Холандије.

- Ми имамо терапијске заједнице и комуне, они исто имају терапијске моделе, а овде ћемо чути о врло савременим и практичним моделима, о најелементарнијим процесима рада у терапијским заједницама како би наше заједнице прихватиле такве елементе и установиле заједничку методологију рада - поручио је проф. др Вучковић.

Терапијске заједнице представљају психосоцијални модел лечења, који је у свету добио значајну улогу у третману зависника. Жеља организатора семинара је да и Нови Сад преузме такав модел и да се унапређењем рада постојећих терапијских заједница, као и отварањем нове терапијске заједнице, која би радила по медицинском моделу, зависницима од дрога и алкохола пружи исти квалитет услуга, као и у развијеним земљама. Да би се метод рада унапредио и да би се спроводила слична методологија рада у свим заједницама, планирано је покретање иницијативе за оснивање Удружења терапијских заједница Србије, које би ушле у састав здравственог система Србије.

Нови Сад, 25. април 2013. године