Читај ми

САСТАНАК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА ЗА ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ НОВОСАДСКЕ РАЦИЈЕ

Након што је у Покрајинској влади одржан иницијални састанак Одбора за обележавање Рације у Бачкој, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин Иринеј састао се у Градској кући са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и члановима Организационог одбора за обележавање Новосадске рације – Мирославом Илићем, протојерејем Владаном Симићем и Гораном Левијем. Састанку су присуствовали и члан Градског већа за културу Далибор Рожић и члан Градског већа за образовање Владимир Јелић, као и шеф Кабинета градоначелника Станко Љубичић.

Састанак у Градској кући одржан је у циљу значајнијег обележавања овог трагичног догађаја који ће се, како је то договорено у Покрајинској влади, сваке године у јануару, поред већ традиционалнoг догађаја у Новом Саду, обележавати и у другим местима у Бачкој једним централним поменом.

Том приликом договорено је да ће у наредном периоду бити обезбеђена приступна стаза и ограда спомен обележју на Новосадској плажи Штранд, а представљена је и иницијатива да се изграде музеј и споменик жртвама Рације на кеју код Штранда до 2021. године када ће се навршити 80 година од тог злочина.

Такође, предочено је да ће бити сачињена интернет страница и брошура о рацији у Бачкој 1942. године, а у циљу едукације ученика основних и средњих школа. Како је на састанку речено због недовољне информисаности о рацији, школама у Новом Саду биће подељене књиге архимандрита Јована Радосављевића ''Рација и логори у Бачкој током Другог светског рата'' као и филм Епархије бачке ''Деца бесмтртности'', а у оквиру обележавања годишњице злочина један школски час биће посвећен тој теми.

Протоколарни концепт обележавања Новосадске рације остаје исти као и ранијих година, а планирано је и одржавање Свечане академије у Српском народном позоришту.

Нови Сад, 23. децембар 2016. године