Читај ми

САНИРАНИ БУНАРИ НА ИЗВОРИШТУ ''РАТНО ОСТРВО''

Рени бунари БХД-5 и БХД-8 на изворишту ''Ратно острво'', које је највеће извориште пијаће воде за Нови Сад, у потпуности су реконструисани, а ту локацију данас је обишао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

- ЈКП ''Водовод и канализација'' са домаћим партнерима и партнерима из Немачке успешно и у року су завршили комплетну реконструкцију ова два бунара. Тиме смо утростручили капацитет пијаће воде и допринели сигурности и квалитету водоснабдевања које је и најважнија комунална услуга. Разговарали смо и о другим великим пројектима и до краја године треба да буде завршена црпна станица код Кванташке пијаце. То је први услов за изградњу централног пречистача отпадних вода, а тада ћемо моћи и да пројектујемо гашење црпне станице на углу Радничке улице и Кеја жртава рације, из које се шире непријатни мириси. Чека нас изградња западног магистралног вода од Адица, Ветерника, Футога и Бегеча, насеља у којем је још једини водовод остао сепаратан. Треба да искључимо те њихове бунаре и да их спојимо на градски систем. Предстоји нам и завршетак водовода у Боцкама и то две фазе које су скупље од претходне, а настављамо радове на Сајлову и Југовићеву. ЈКП ''ВиК'' је најспремније од свих градских предузећа за подношење апликација за програм ''Србија 2025''. Имају готове пројекте вредне преко две милијарде динара. Планирамо да реконструишемо бунаре на изворишту ''Штранд'', а да бисмо то урадили морамо решити канализациону мрежу на Лиманима која је прављена шезедесетих година – нагласио је градоначелник Вучевић.

Он је оценио да је изградња централног пречистача отпадних вода један од најважнијих пројеката Града, али да је реч о веома скупој инвестицији вредности близу 100 милиона евра.

- Мораћемо да се снажно боримо за изворе финансирања. Ја ћу се залагати да пречистач буде 100 посто у власништву Града, не бих ником препуштао водовод и канализацију, и зато ћемо морати максимално да се посветимо обезбеђивању новца – истакао је Вучевић.

Директор ЈКП ''Водовод и канализација'' Гвозден Перковић рекао је да је сређивање бунара неопходан услов за реализацију других важних пројеката у тој комуналној области, с обзиром на то да се град шири.

- Град има нову фабрику воде и стару у резерви. Најважније је свакако да у следећих пет година добијемо Фабрику за прераду отпадних вода, а одређено је да ће њена локација бити Роков поток – изјавио је Перковић.

Нови Сад, 29. септембар 2020. године