Читај ми

РОЂЕНА ПРВА БЕБА ЗАХВАЉУЈУЋИ ГРАДСКОМ ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ ВАНТЕЛЕСНОЈ ОПЛОДЊИ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић и чланица Градског већа за социјалну заштиту проф. др Сања Стојановић посетили су Јелену Гавански, бебу која је зачета вантелесном оплодњом. Јеленини родитељи учествовали су у програму вантелесне оплодње Клиничког центра Војводине за чију реализацију су обезбеђена средства из буџета Града Новог Сада, у циљу подстицања наталитета и подршке паровима којима је то једини начин да остваре потомство. Јелена је прва беба која је зачета захваљујући градском програму подршке вантелесној оплодњи.

- Пресрећни смо што смо постали родитељи. Захваљујемо се Граду Новом Саду и нашем градоначелнику што су издвојили средства за трећи покушај вантелесне оплодње, као и нашем доктору Артуру Бјелици, и особљу Бетаније на подршци коју су нам пружили. Овај програм је јако важан како онима који покушавају да остваре потомство новац не би био препрека да учине све што могу да би остварили свој циљ, а нема важнијег циља од родитељства – рекла је задовољна мајка Вања Гавански.

- Драго ми је што је проценат успешности вантелесне оплодње у Новом Саду добар, чак већи од републичког. У посети смо једној срећној породици и ја им желим да им ово буде подстрек да прошире породицу, и да Јелена ускоро добије брата или сестру, а мој савет је да иду на троје и више деце – истакао је градоначелник и пожелео породици Гавански пуно среће у животу.

Градска управа је донела укупно 92 решења о признавању права на накнаду трошкова ВТО у 2011. години. До сада је издвојено 12 милиона динара за накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, а у буџету је планирано још 15 милиона динара за те намене. Право на накнаду трошкова за вантелесну оплодњу, у складу са Одлуком о социјалној заштити Града Новог Сада („Службени лист Града Новог Сада“, број 38/11), може да оствари жена која у моменту доношења одлуке Комисије о испуњености услова за укључивање у процес вантелесне оплодње није навршила 44 године живота, с тим да жена до навршених 40 година живота, у складу са републичким прописима, има право на два покушаја ВТО на терет обавезног здравственог осигурања. Према речима проф. др Сање Стојановић градски програм је специфичан по томе што подразумева да парови који су једном постали родитељи захваљујући вантелесној оплодњи, могу да конкуришу за наканаду трошкова за покушај за друго дете, уколико је то једини начин да остваре потомство.

Нови Сад, 18. април 2012. године