Читај ми

РЕВИТАЛИЗАЦИЈА СТАРОГ ОБЈЕКТА ХЕМИЈСКЕ ИНДУСТРИЈЕ НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Игор Павличићи директор Фонда за подршку инвестиција у Војводини Бранислав Бугарски посетили су фирме SPEED NS i FENIKSBUS, које су из Београда, односно Словеније преместиле своје пословање у Нови Сад и ревитализовале стари објекат Хемијске индустрије Нови Сад, који је 10 година био ван функције.

 

Део објекта Хемијске индустрије Нови Сад је купила компанија Speed D.O.O, након чега су сређене постојеће хале, уведено је грејање и у делу простора већ раде два закупца из иностранства (словеначка фирма ФениксБус као и грчка фирма Родри Гратингс, која производи металне решетке и жичане производе).

 

- Деведесетих година велики индустријски комплекси на територији бивше Југoславије запали су у проблеме и данас више не постоје. Циљ је да уместо тих  великих фирми буде отворено више малих и средњих предузећа, која су прави покретач привредног развоја. Драго ми је што постоје фирме које се брзо прилагођавају, и које запошљавају око сто радника и пронашли су начин да опстану у економској кризи. Учинићемо све да подстакнемо развој производње, односно малих и средњих предузећа. Изградњом Булевара Европе обезбеђујемо цео овај простор за отварање нових предузећа, а на овом потезу Град има 20 хектара које ће комунално опремити и понудити фирмама,  јер то је пут развоја Новог Сада – нагласио је градоначелник Павличић.

 

Према речима директора фирме SpeedNs, Мише Милутиновића на површини од 4 хектара направљен је терминал за нафтне деривате који ће по завршетку већ започетих радова моћи да складишти 12 милиона литара разних деривата. Терминал је по свим европским стандардима уз поштовање услова заштите животне средине, а како је оценио Милутиновић захваљујући ажурности градске, покрајинске и републичке управе терминал је отворен доста брзо, и до краја године план је да фирма запосли још тридесетак људи.

 

Канцеларија за локални и економски развој Града Новог Сада у сарадњи са Фондом за подршку инвестиција у Војводини је на захтев компанијеFeniksBus из Словеније помогла проналажење адекватног простора за пословање ове фирме чија је основна делатност производња аутобуса (модел до 29 седишта). - Преко 50 посто материјала уложеног у производњу је домаћег порекла, а прва три прототипа минибусева намењени су иностраном тржишту. Тренутно је у овој фирми запослено 14 радника, а очекивано потраживање главних извозних тржишта као и део производње који ће се пласирати у Србији требало би да омогући производњу до десет аутобуса месечно, што би довело до запошљавања нових радника у овој фирми – нагласили су представници компаније FeniksBus.

 

Нови Сад, 29. март 2012. године