Читај ми

РЕЦИДИВИ ПРОШЛОСТИ И ДАЉЕ НАНОСЕ ШТЕТУ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ

 

Радови на санацији фасаде школске зграде Економске школе „Светозар Милетић“ наручени су и изведени у току мандата претходне градске власти без знања и сагласности Градске управе за образовање. С обзиром на то да није био расписан тендер за извођача радова, што је законска обавеза, не постоји одговарајућа документација по којој би се даље поступало. У таквој ситуацији, новац за ову намену није ни могао бити планиран у буџету Града за 2013. годину.

Без обзира на овакав поступак претходне власти и школе, Градска управа за образовање заложила се у претходном периоду да помогне и пронађе начин да се плате изведени радови и омогући даље несметано функционисање школе.

С обзиром на штрајк који је почео у тој школи, као и на протесте који се одвијају испред Градске куће, истичемо чињеницу да је штрајк увек начин притиска на послодавца. Запосленима у Економској школи непосредни послодавац је директор, а прави послодавац држава, тј. Министарство просвете које је своја оснивачка права пренело на Покрајину. Град Нови Сад, када се о школству ради, има оснивачка права у основним школама и Предшколској установи „Радосно детињство“, али не и у средњим школама. Зато би било упутно да се штрајкачи обрате оснивачу да се реши проблем и да решење потраже у Покрајини и у Министарству просвете.

Међутим, солидаришући се са проблемима са којима се сусрећу не само менаџмент и синдикат школе, наставници и други запослени, него и деца која школу похађају и којa највише трпе, ми као представници Града не одступамо од изналажења решења које ће бити искључиво у складу са законом и ићи у корист Школе, а која су представницима синдиката и управе школе „Светозар Милетић“ предочена данас на састанку уприличеном у Градској кући са представницима Града.

Нови Сад, 3. децембар 2013. године