Читај ми

РЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ХРАНИ И ВИНУ „МОЈА КРАВИЦА FOOD TALK 2016“ У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски присуствовао је отварању регионалне конференције о храни и вину „Моја кравица Food Talk 2016“ коју четврту годину за редом организује Color Press Group. На Конференција која окупља стручњаке, произвођаче, познате личности, као и представнике компанија и медија, током два дана, причаће се о актуелним темама из области гастрономије и вина.

На Рибарском острву, учеснике и госте конференције на почетку програма поздравио је Оливер Млакар познато ТВ лице који је уједно био и водитељ конференције. Након њега, у име Града Новог Сада, присутнима се обратио члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски.

-Храна и вино за земље у региону представљају велики потенцијал, а питање је колико смо ми тога стварно свесни, колико ценимо оно чиме располажемо и колико смо способни да то искористимо на један одговоран и одржив развој. Наш регион, поред поседовања богатства у условима за производњу хране и вина поседује непроцењиви know how – искуство и знање како произвести семе, пољопривредне производе, како припремити храну и како прославити храну и вино. Ово је све важно да спознамо због наше деце и нас самих, јер је ово богатство и наш однос према њему од стратешког значаја за опстанак наше заједнице. С друге стране, овај потенцијал можемо да искористимо за привлачење туриста из целог света. Туризам последњих неколико година бележи констанатан раст, а гастрономски туризам је препознат као нови тренд савременог туризма- рекао је мр Горан Сечујски и додао да Град Нови Сад последњих шест година подржава произвођаче органске хране, али и произвођаче производа са ознаком географског порекла Футошки купус и Фрушкогорски липов мед.

Конференцији је присуствовала и Њ.Е. амбасадорка Француске Кристин Моро која је током свог обраћања упознала присутне са утицајем француске кухиње као и са њеном историјским настанком.

- Француска кухиња представља светску одредницу до те мере да ју је УНЕСКО 2010. године уврстио на листу светске културне баштине. Још од ренесансе створена је веза између кухиње и идентитета замље, а тај идентитет је познат у целом свету -  рекла је амбасадорка Кристин Моро и додала да су француски краљевски кувари били веома признати и познати као и то да су први приручници oд кojи су нaстaли први кувaри написани у Фрaнцускoj.

Овогодишња конференција под слоганом „Food Revolution“ представиће нове технике и трендове у глобалној кухињи, нову публику ресторана у региону као и нова имена на регионалној винској сцени.

Нови Сад, 3. јун 2016. године