Читај ми

РАЗВИЈА СЕ САРАДЊА ГРАДА НОВОГ САДА И АМБАСАДЕ ШВЕДСКЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састаo се у Градској кући са амбасадором Краљевине Шведске Њ. Е. Јаном Лундином. Они су разговарали о привредној сарадњи и о традиционално добрим односима две земље, као и о актуелној ситуацији са вирусом Ковид19. Том приликом истакнут је и значај десетак друштвено-одговорних шведских компанија које послују у Србији, а које ће пружити подршку у реализацији пројекта „Пипи игралишта“. Наиме, постављање дечјег игралишта у Новом Саду, тзв. „Пипи игралишта“ планирано је поводом 75. рођендана Пипи Дуге Чарапе који се обележава ове године, а у питању је лик шведске књижевнице Астрид Линдгрен. Градоначелник и амбасадор су потом посетили огранак Градске  библиотеке у новосадском насељу Шангај, за коју је компанија ''ИКЕА'' на иницијативу Шведског института, а у сарадњи са амбасадом Краљевине Шведске, донирала намештај.

- Хвала свима који учествују у реализацији заједничких планова Града Новог Сада и амбасаде Краљевине Шведске. Захваљујући шведској компанији „ИКЕА“ уређена је дечија библиотека у Шангају, тако да од данас деца из овог дела града имају лепо опремљену библиотеку и један диван кутак у којем ће моћи квалитетно да проводе време, да се едукују и друже уз сјајне раднике Градске библиотеке. Настављамо сарадњу и на другим пољима, тако да смо испланирали на пролеће отварање „Пипи игралишта“, чији је контекст много шири од наратива једне приче за децу, јер је симболика у правима детета и борби против насиља над децом. Веома смо поносни што смо на предлог aмбасаде Краљевине Шведске изабрани да будемо један од три града на свету које ће имати такво игралиште. Оно ће бити смештено у близини Булевара Патријарха Павла, на веома репрезентативној локацији - рекао је градоначелник Вучевић и захвалио свим компанијама из Шведске које ће учествовати у том пројекту.

Он је додао да је део састанка са амбасадором био посвећен и онлајн конференцији  представника Града са представницима шведских компанија у Србији, која је ове године због ситуације са пандемијом, уприличена преко „Zoom“ апликације.

- Ако будемо успешни у борби против короне, надам се да ће нам ускоро економска питања поново бити у фокусу. Имамо добар показатељ да је трговинска размена између фирми из Новог Сада, односно Војводине, и Краљевине Шведске у порасту, и да је чак већа него прошле године у истом периоду, вероватно захваљујући доласку фабрика у наш град – нагласио је градоначелник.

Амбасадор Краљевине Шведске Њ. Е. Јан Лундин је изразио задовољство што је Новом Саду направљен кутак по узору на шведски модел опремања библиотека за децу.

- Надамо се да ће бити од користи за децу која живе у овом делу града. Хвала компанији „ИКЕА“ која је била наш главни партнер и која је испоручила опрему за овај шведски кутак. Ја носим лепа сећања на једну сличну библиотеку у мом родном граду у Шведској и надам се да ће деца одавде стварати лепе успомене - рекао је амбасадор и захвалио свима на одличној сарадњи.

Та компанија обезбедила је полице за књиге, фотеље, столице, јастуке, лампе, шведске играчке, наставна средства, а амбасада Шведске је поклонила контигент књига за децу. У акцију опремања дечјег одељења библиотеке у Шангају придружила се и градска организација Црвеног крста, донацијом шест компјутерских столова и 12 столица, а путем маркица које се прикупљају током трајања традиционалне манифестације „Дечја недеља“, обезбеђена су и финансијска средства која ће помоћи опремање библиотеке.

Нови Сад, 19. новембар 2020. године