Читај ми

РАДОВИ НА ДЕОНИЦИ АУТО-ПУТА КОД ПЕТЉЕ СИРИГ ПРИВОДЕ СЕ КРАЈУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић зaједно је са потпредседницом Владе и  министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зораном Михајловић обишао деоницу на аутопуту Београд-Суботица, односно радове на рехабилитацији државног пута I A реда бр. 1. Они су заједно са в.д. директора ЈП “Путеви Србије” Зораном Дробњаком обишли део пута у близини петље Бачка Топола-петља Сириг где се изводе радови на асфалтирању целе ширине коловоза укупне дужине 35,3 km. Извођач радова је предузеће „Војпут“ д.о.о. Суботица, укупно је завршено 24,5 km пута, док се тренутно изводе преостали радови на асфалтирању 10,8 km ка петљи Сириг. Уговорени рок за завршетак радова и пуштање у саобраћај је средина августа текуће године.

- Задовољан сам кад видим како теку радови на ауто-путу Е75, на целој деоници од Суботице преко нашег Новог Сада до Београда. Иако то, наравно, тренутно мало отежава саобраћај, имаћемо боље и квалитетније саобраћајнице, пре свега безбедније. Ради се ова деоница према граду, у правцу од Сирига, што ће учинити још атрактивнијим прилаз Новом Саду из Мађарске или Суботице. Чека нас инвестиција везана за изградњу кружне раскрснице на магистралном путу М7, у близини фабрике у изградњи „Barry Callebaut“ и читаве индустријске зоне на том потезу. То ће бити једна од највећих кружних раскрсница коју ће Нови Сад добити и тиме ће бити обезбеђен бољи проток саобраћаја за све запослене у фабрикама и фирмама које се налазе на Зрењанинском путу, односно на искључењу за ауто-пут Е75, Нови Сад-Исток. Такође, ни камиони више неће морати да пролазе кроз град или да скрећу према Шангају, него ће моћи да се окрену кроз кружну раскрсницу. У времену када се боримо против Ковида 19 свим расположивим ресурсима, истовремено обраћамо пажњу и на привреду која не сме да стане, јер би негативне економске последице биле тешке и дугорочне. Послови морају да се одвијау, живот да тече, а Србија не сме да стане, мора даље да се развија - рекао је Милош Вучевић.

Потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић истакла је да се на делу ауто-пута од Београда до Суботице рехабилитује око 65 km, да је ова деоница скоро завршена и да је остало још око 11 километара.

- Наш задатак је да створимо услове да путеви буду реконструисани и да се лакше и безбедније саобраћа кроз целу земљу, а исто тако да стварамо услове да градилишта на територији Србији функционишу и у ово добра епидемије. Када би се збројали сви инфраструктурни пројекти на територији Војводине који се одвијају и који су у плану за реализацију у непосредној будућности, долазимо до инвестиција вредности око пет милијарди евра. Наставићемо да улажемо и да одговорно управљамо буџетом у сарадњи са јединицама локалних самоуправа широм земље. У том погледу, посебну захвалност упућујем тиму Града Новог Сада који је увек спремно одговарао на све изазове које носе заједнички инфраструктурни пројекти, од припреме документације, свих фаза договора, до њихове успешне реализације – рекла је Зорана Михајловић и захвалила се градоначелнику Вучевићу на дугогодишњој сјајној сарадњи.

Зоран Дробњак је нагласио да су ти радови само једна од 25 деоница која се тренутно ради на ауто-путевима кроз Србију.

- Око 35 километара је дужина предметне деонице на којој је већ завршено око 24 километра, тако да нам преостаје да до 15. августа завршимо преостали део пута. Остало нам је да урадимо и другу страну ауто-пута око 25 километара, што ћемо завршити до октобра месеца. У питању је једна комплексна и озбиљна рехабилитација, а цена радова на овој деоници кошта око 10 милиона евра – рекао је в.д. директора ЈП “Путеви Србије” Зоран Дробњак.

Нови Сад, 22. јул 2020. године