Читај ми

ПРОСЛАВА ДАНА ГРАДА НОВОГ САДА

Поводом обележавања Дана Града Новог Сада у петак 1. фебруара биће уприличена Свечана акдемија у Српском народном позоришту у оквиру које ће градоначелник Милош Вучевић уручити Фебруарску награду  професору Ђорђу Петровићу. Такође наступиће Културно уметничко друштво "Светозар Марковић", мултинструменталиста Слободан Тркуља и група "Гарави сокак".

Председница Организационог одбора за прославу Дана града Нада Кобац најавила је да ће тог дана ЈГСП возити током целог дана као у шпицу, а за грађане Новог Сада рођене 1. фебруара превоз ће бити бесплатан. Неће се наплаћивати паркинг и коришћење клизалишта и базена на СПЕНС-у.

-  ЈКП "Водовод и канализација" ће 1. фебруара бесплатно чистити септичке јаме, ЈКП "Пут" ће појачано крпити ударне рупе на саобраћајницама широм града, а ЈКП "Тржница" ће грађанима делити јабуке. Првих пет стотина корисника услуга ЈКП "Новосадска топлана", који у петак, 1. фебруара, дођу у просторије Одсека за односе с потрошачима на првом спрату СПЕНС-а и понесу последњи  плаћени  рачун обједињене наплате ЈКП "Информатика", добиће на поклон изолациону траку. Истог дана за ученике нижих разреда Основне школе "Коста Трифковић" организоваће се и посета реконструисаној Топлани "Север". Идеја је била да се сви заједно укључимо у обележавање овог важног датума, а сва јавна и јавно комунална предузећа обавестиће јавност о начину на који ће допринети прослави рођендана Новог Сада - нагласила је Нада Кобац.

На прославу 1. фебруара потврђен је долазак делегација Норича, Будве, Темишвара, Нижњег Новгорода, Бања Луке, Печуја, Крања, Фоче, Тивта, Лублина, Охрида, а најављен је долазак  председника општине Штрбце као и бројних градоначелника и представника градова и општина Србије.

Нови Сад обележава Дан града у знак сећања на 1. фебруар 1748. године када је, указом аустроугарске царице Марије Терезије, добио статус слободног краљевског града.

Нови Сад, 30. јануар 2013. године