Читај ми

ПРОСЛАВЉЕН ДАН ГРАДА НОВОГ САДА

Поводом обележавања 1. фебруара дана града Новог Сада у Српском народном позоришту одржана је Свечана академија на којој је градоначелник Игор Павличић уручио Фебруарску награду диригенту и композитору Јовану Адамову.

- На данашњи дан 1748. године Нови Сад је стекао оно чиме се и данас поносимо: статус града, име, слободу, могућност да се развија као отворена и уређена градска заједница. Уз све то, добили смо тада и пример како да наш град волимо и како да се за њега бринемо. Јер, све то што је пре 262 године наш град добио да би постао Нови Сад, добијено је захваљујући прилозима само 4.620 трговаца, занатлија, лекара, чиновника, учитеља и других, који су тада живели ту где ми данас живимо.
Њихова визија и рад њихових следбеника учинили су да Нови Сад убрзо постане не само економски, него и културни, просветни и друштвени центар Срба у Угарској. Отуд и назив Српска Атина, по коме је наш град такође познат, с разлогом на који смо поносни и који ћемо настојати да оснажимо колико год можемо- рекао је градоначелник Павличић, и уз срдачне честитке у име града Новог Сада, уручио Фебруарску награду Јовану Адамову.

Захваливши се предлагачима и свима онима који су подржали предлог, овогодишњи добитник Фебруарске награде рекао је да, иако постоји уверење да се нечији резултати најмање вреднују у граду у којем живи, Нови Сад доказује да то није тако.

- Осећај да сваки лични стваралачки подвиг представља макар и микро помак свога града на културној мапи Европе и остатка света, чини задовољство. Лепо је што Нови Сад и данас ужива углед града културе. Поред мене, професионално је стасавала и једна квалитетна генерација млађих колега које и данас дају томе значајан допринос- истакао је Јован Адамов.

Свечаној прослави дана града, поред гоостију из Новог Сада присуствовале су и бројне делегације побратимских и пријатељских општина као што су Будва, Илијуполи, Норич, Печуј, Крањ, Охрид и друге.

Нови Сад, 1. фебруар 2010. године