Читај ми

ПРОМОЦИЈА ПОРТУГАЛСКЕ КУЛТУРЕ У ГРАДСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Изложба „Савремени дијалози“ која приказује португалски азулеж, осликане плочице које красе фасаде многих грађевина и представљају заштитни знак португалске културе, отворена је данас у огранку Градске библиотеке у Новом Саду „Аница Савић Ребац“. Изложбу је отворио aмбасадор Португала у Србији Аугушто Сарајева Пеишото, а отварању је присуствовао и шеф Kабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић.

- Поред тога што је омиљено место пробирљивој читалачкој публици, библиотечки огранак „Аница Савић Ребац“ представља и место сусрета са бројним амбасадорима и културним аташеима. Велика нам је част и задовољство што је библиотеку, после амбасадора Руске федерације и амбасадорке Индије посетио и господин Аугушто Сарајева Пеишото и омогућио нам да се боље упознамо са културом ове земље. Позивам све наше суграђане да посете ову занимљиву изложбу, али и да се увере у изузетан квалитет португалских књижевника- изјавио је Александар Петровић.

Изложба „Савремени дијалози“ даје приказ производње азулежа од 18. века до данас, са освртом на технике израде у индустријској и производњи самосталних уметника. Поставку изложбе су омогућили Амбасада Португала у Београду и Институт Камиош који подржавају рад Библиотеке. Амбасадор Португала у Србији Аугушто Сарајева Пеишото објаснио је да азулежи представљају печат португалске традиције и културе. Том приликом он је, у име Амбасаде Португала у Србији Градској библиотеци у Новом Саду поклонио 80 књига португалских аутора.

-Ово је моја прва посета Новом Саду и желим да се захвалим представницима Града Новог Сада и Градске библиотеке на срдачној добродошлици. Овом изложбом и књигама желимо да промовишемо културу Португала. Такође, иако већ постоји добра сарадња између наших земаља, ми желимо да је унапредимо на свим нивоима и у свим областима. Ја сам рођен у Порту који је као и Нови Сад други град по величини у држави и надам се да ће у будућности, ови градови остварити конкретну сарадњу– изјавио је Аугушто Сарајева Пеишото.

Директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић се захвалио на донацији и нагласио да   сарадња са Амбасадом Португала тек добија на замаху.
-Јуче је у Београду отворен Сајам књига под називом „Време је за књигу“. Желим да обавестим све наше кориснике да је у Новом Саду време за португалску књигу - и да их позовем да се упознају са делима најпрестижнијих португалских писаца- рекао је Драган Којић.

Изложба „Савремени дијалози“ постављена је у огранку Градске библиотеке у Новом Саду „Аница Савић Ребац“ на Тргу Републике бр. 2 и траје до 15.  новембра.

Нови Сад, 27. октобар 2014. године