Читај ми

ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА „ЗНАЊЕ НА ДАР“

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци проф. др Никола Ћировић присуствовао је промоцији пројекта „Знање на дар“ у ОШ „Душан Радовић“ који реализује удружење „Живот као инспирација“ уз подршку Града Новог Сада. Циљ пројекта је описмењавање одраслих Рома и пружање стручне помоћи ромској деци да савладају школско градиво, као и кампања за упис ромске деце у предшколске установе и основне школе.

-Град Нови Сад води одговорну социјалну политику и наставиће да подржава пројекте попут овог, јер je образовање Рома један од битних предуслова за њихову интеграцију у друштво. Пројекат обухвата низ саветодавно-терапијских и социјално-едукативних услуга које доводе до унапређењу положаја Рома, јер образовање доприноси не само развоју ромске заједнице, већ и друштва у целини- рекао је проф. др Никола Ћировић.

Координаторка пројекта Љиљана Маширевић је рекла да статистички подаци показују да највећи број неписмених и необразованих Рома чине жене, као и да је просечна дужина школoвања Рома пет и по година.

-Веома је тешко проценити број ромске деце који никада није уписан у предшколску установу, основну школу, односно број деце који је напустио школовање. Међутим, на основу поузданих података са терена се зна да је тај број огроман. Разлози напуштања школовања су бројни, али се најчешће своде на недостатак финансијских средстава, недовољну адаптацију образовних институција и висок ниво дискриминације ромске деце- рекла је Љиљана Маширевић.

Нови Сад, 17. новембар 2015. године