Читај ми

ПРОМОЦИЈА ЧЛАНСТВА АЛМАШКОГ КРАЈА У ФАРО МРЕЖИ САВЕТА ЕВРОПЕ

Петак, 12. фебруар 2020. године
18.00 часова
Културна станица "Свилара"

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствоваће промоцији српског превода Фаро публикације и чланства Алмашког краја у Фаро мрежи Савета Европе.

Активности локалне заједнице Алмашког краја и удружења „Алмашани“ у области заштите и унапређења културног наслеђа, Фаро мрежа Савета Европе препознала је као један од неколико примера добре праксе на европском нивоу.

Фаро мрежа Савета Европе окупља и повезује организације локалних заједница које културно наслеђе активно користе као потенцијал за развој својих средина и то чине уважавајући принципе Фаро конвенције - кровне ервропске конвенције о заштити културног наслеђа, коју је Република Србија ратификовала 2009. године.

О овоме сведочи званичан филм Савета Европе који се налази на њиховој страници, а сачињен је поводом обележавања 15 година од потписивања Фаро конвенције. Алмашки крај у филму представља Србију, изабран је као један од шест примера добре праксе из читаве Фаро мреже на европском нивоу. Филм се налази на следећем линку:
https://vimeo.com/474499371

Поред тога, недавно је објављен и званичан превод Фаро брошуре на српски језик од стране „Алмашана“ који су као организација – чланица Фаро мреже урадили тај превод. Публикацију можете погледати на следећем линку:
https://rm.coe.int/faro-konvencija-napred-sa-kulturunim-nasledem/1680a11088

Нови Сад, 11. фебруар 2020. године