Читај ми

ПРОЈЕКАТ „БЕЗБЕДАН ВОЗАЧ“ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић учествовао у активностима које у оквиру Пројекта „Безбедан возач“ организује Градска управа за саобраћај и путеве Града Новог Сада. Циљ акције је повећање безбедности свих учесника у саобраћају на територији Града Новог Сада, а Пројекат су подржали Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије, МУП Републике Србије, Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима на територији Града Новог Сада и Градска управа за образовање Града Новог Сада. Учешће у реализацији су узели Aгенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, Центар за обуку возача, ауто-школа „АЛУНО“ из Новог Сада, Центар за промоцију безбедности саобраћаја, Спортски ауто-мото картинг клуб 021, Завод за здравствену заштиту радника Нови Сад и Хуманитарно еколошка организација „Чепом до осмеха“.

Градоначелник и министарка су тим поводом присуствовали пријему првака у Основној школи „Прва војвођанска бригада“, где су ученици извели пригодан програм, а подељени су им и уџбеници о владању у саобраћају. Они су ђацима пожелели успешан почетак школске године и у свом обраћању акценат ставили на важност појачане пажњу, како деце тако и родитеља, у саобраћању од куће до школе.

- Свим школарцима желимо срећан полазак у школу. Агенција за безбедност саобраћаја већ шест месеци ради на заједничкој едукацији са локалним самоуправама и циљ јој је приближавање  младим возачима и најмлађим учесницима у саобраћају, кроз подучавање које је истовремено и креативно. Наша је обавеза да учинимо све да они буду безбедни и да их научимо шта је добро за њих. Међутим, најважнији фактор су родитељи који треба да брину о деци, јер је то заједнички посао свих нас, а не појединачно неке институције система или учитеља – рекла је Зорана Михајловић.

Градоначелник Милош Вучевић истакао је да је посета првацима уприличена поводом почетка школске године, а да се поред лепих жеља упућених намлађима, истовремено шаље и важна порука о одговорности учесника у саобраћају.

- Одговорност је како на родитељима, тако и на институцијама система које морају бити укључене у подизање нивоа свести о владању у саобраћају. Поред оних који законски дефинишу и контролишу правила безбедности у саобраћају, сваки родитељ мора бити партнер у том процесу. Не желимо лоше вести, већ безбедну децу у саобраћају – рекао је градоначелник.

Градоначелник Вучевић и министарка Михајловић су затим обишли саобраћајни полигон са симулаторима који ће у току целог дана бити постављен на Тргу слободе. Данас до 20 часова грађани ће имати прилику да испробају бројне симулаторе као што су „Коса раван“, „Ражањ“ и „Пијане наочаре“, које дочаравају разне непредвиђене и опасне ситуације у саобраћају. Активности које су обухваћене тим пројектом, између осталог, су употребa сигурносног појаса у возилима, превртање возила приликом судара, вожња у реалним условима саобраћаја, демонстрација понашања учесника у саобраћају који су под дејством алкохола, симулација семафора за пешаке за едукацију деце предшколског и школског узраста, као и едукација родитеља о правилној употреби дечијих ауто-седишта у возилима.

У присуству градоначелника и министарке Михајловић, у Скупштини града Новог Сада одржан је и семинар о безбедности у саобраћају за локалне самоуправе Јужнобачког округа. Нови Сад је први град у Србији у којем се тај семинар одржава, а биће практикован више пута у току године, како би се надгледали резултати планираних активности на пољу безбедности у саобраћају.

Нови Сад, 31. август 2015. године