Читај ми

ПРИКАЗ ОПЕРАТИВНИХ СПОСОБНОСТИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ НА СВЕЧАНОСТИ ПОВОДОМ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА

Свечаност поводом обележавања Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату одржана је на Београдском кеју у присуству највишег државног, покрајинског, градског и војног руководства. Више од 700 припадника Војске Србије учествовало је у статичком и динамичком приказу, где је представљено ново наоружање и војна опрема и уприличен приказ дела оперативних способности Војске Србије. На самом почетку програма присутнима, међу којима је био и Председник Владе Републике Србије Александар Вучић, обратили су се градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

- Симболично, управо пре годину дана, на Дан ослобођења Новог Сада, предали смо апликацију за престижну титулу Европске престонице културе 2021. године, и извојевали смо победу, како би рекли наши стари. Данас се сећамо њихових жртава. Данас се поклањамо њиховим сенима. Свима онима који су пре 72 године, извојевали слободу за Нови Сад, град који је након троипогодишње окупације био потпуно разорен, без око 20.000 становника, уништене индустрије и опљачкан, али слободан! У његове темеље уграђено је на хиљаде живота, да би ми данас живели у слободи. Никада нећемо заборавити њихове жртве, и никада нећемо одустати од темељних вредности антифашизма и слободарства. Сигуран сам да ћемо овако уједињени извојевати још много победа, у борби за бољи живот, бољи стандард, за сигурнију, безбеднију и модернију Србију – истакао је градоначелник Милош Вучевић. Председник Покрајинске Владе Игор Мировић рекао је да нема узвишеније вредности од слободе и честитао Новосађанима Дан ослобођења.

- Србија је боља, уређенија, развијенија и снажнија данас него пре неколико година. Због раста њене економије, снаге њених регија, могуће је говорити о слободи, и моћи да делује као водећа сила нашег дела Европе. Реч сила, у светлу Србије, везује се за знање, за нове фабрике, спорт, уметност, за стара и нова савезништва, за спокој и безбденост грађана, чији је један од гаранта њена војска –нагласио је Игор Мировић.

Приказ дела оперативних способности пратили су дефилеи моторизованог ешалона, пловних објеката речне флотиле, ваздухопловног ешалона као и падобрански десант, а на самом крају присутнима се обратио и председник Републике Србије Томислав Николић.

- Положивши огромне жртве на олтар слободе Србија је, као и увек у својој историји, била на страни правде, части и славе, на страни земаља победница у Другом светском рату – највећем и најкрвавијем оружаном сукобу у историји човечанства. Храброст и жртвовање наших предака нису били узалудни. Они су се изборили за слободу, и дали су нам отаџбину да је чувамо и предамо новим генерацијама - бољу, успешнију и увек слободну. Не смемо да заборавимо на страдалну и славну прошлост, нећемо и не можемо да прихватимо признање непостојеће државе на територији Србије – закључио је председник Републике Србије Томислав Николић.

Нови Сад, 22. октобар 2016. године