Читај ми

ПРЕМОШЋЕН КАНАЛ НА ТРАСИ БУЛЕВАРА ЕВРОПЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са директором ЈП „Завод за изградњу Града“ Гораном Вишњићем обишао је радове на изградњи моста преко Канала ДТД на траси Булевара Европе. Реч је о једној од најзначајнијих инвестиција из овогодишњег Програма уређивања грађевинског земљишта ЈП „Завод за изградњу Града Нови Сад“.

- Данас смо се уверили да су радови на траси Булевара Европе у завршној фази. Најтежа деоница тј. премошћавање Канала ДТД иде по планираној динамици. Радује ме да се радови изводе у пуном капацитету, да су упослена градилишта и верујем да ћемо до краја године завршити све предвиђене послове који се тичу Града Новог Сада. У разговорима смо са Путевима Србије од којих се очекује завршетак радова на северном краку ауто-пута Београд - Суботица и уласка у Нови Сад. Ово је велики пројекат у који је Град кренуо пре неколико година путем ЈП „Завод за изградњу Града“. Нећемо се на томе зауставити јер су у 2015. години пред нама многи капитални инфраструктурни пројекти – рекао је градоначелник Вучевић.

Будући мост ће бити дуг 176 метара, а широк око 30 метара. Имаће четири саобраћајне траке, обостране пешачке стазе ширине три метра и бициклистичке стазе ширине два метра, као и јавно осветљење које ће покривати целу конструкцију моста.

Тренутно је спојена конструкција моста, односно завршени су радови на изградњи конструкције десног дела моста преко Канала ДТД (гледајући из правца Новог Сада). Завршени су делови прилазне конструкције мосту  од преднапрегнутог армираног бетона а у току су радови на изради прилазних конструкција мосту које се изводе системом „армиране земље,“ што подразумева израду насипа од песка са постављањем вертикалних бетонских панела.

- Пошто су се стекли сви услови, ових дана такође почињу радови на изградњи другог дела моста - леве страна. Према тренутној динамици комплетан завршетак моста очекујемо до краја јула – рекао је са директор ЈП „Завод за изградњу Града Нови Сад“ Горан Вишњић.

Радови на мосту су почели 1. августа 2014. године, извођачи су фирме АД „Енергопројект нискоградња“ из Београда и ДОО „West-gradnja“ из Шапца, а уговорена вредност посла је 656.838.785 динара. 

Упоредо са овим радовима изводе се активности на изградњи саобраћајнице од Приморске улице до аутопута. Приводи се крају изградња атмосферске канализације а тренутно су у току земљани радови дуж целе деонице као припрема за изградњу коловозне конструкције која ће према пројекту бити дужине око 1800 метара и ширине два пута по 7,5 метара. Последња деоница булевара ће имати две коловозне траке са по две саобраћајне траке, пешачке стазе ширине три метра, бициклистичке стазе ширине 2 метра, као и ново јавно осветљење. Такође, радови подразумевају и изградњу кружне раскрснице са краком ка Приморској улици. Завршетак овог посла очекује се до септембра.

Нови Сад, 16. април 2015. године